Nagyszabású fejlesztés a hazai közoktatás informatikai infrastruktúrájában

Tavaly több mint ezer iskola internetkapcsolatának sávszélessége duplázódott meg – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár Mezőkeresztesen, 2014. január 30-án, a Sulinet+ projekt eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A fejlesztések idén további mintegy 3800 oktatási intézményben folytatódnak.
A jövő tudásalapú gazdaságában kiemelt szerep jut a kreatív, magas hozzáadott értéket képviselő iparágaknak. E szektorok megerősítéséhez jól képzett munkaerőre és versenyképes oktatásra van szükség – mondta Vályi-Nagy Vilmos.

Az általános iskolában egyre meghatározóbb az informatika-oktatás, az informatikai eszközök használata. Az esélyteremtés miatt nélkülözhetetlen a megfelelő technológia eljuttatása Magyarország oktatási intézményeibe, különösen a kisebb településekre és a hátrányos helyzetű térségekbe – hangsúlyozta az államtitkár.

Vályi-Nagy Vilmos kiemelte, hogy a piacon nem vagy csak drágán elérhető szolgáltatások helyett most uniós támogatással magas színvonalú, nemzetközi mércével is egyedülálló informatikai hálózatot építenek ki egy tavaly elindult fejlesztési projekt keretében. A sávszélesség-bővítést követően szintén uniós forrásból mintegy 12 milliárd forint jut az iskolák informatikai eszközeinek fejlesztésére – az intézmények 4400 interaktív táblához, 4300 tanulói táblagéphez, 3800 új munkaállomáshoz és 14 000 laptophoz juthatnak hozzá.
A Sulinet korszerűsítésével, a sávszélesség-növelési projekt folytatásával két év alatt valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati csatlakozása megújul, internet kapcsolódásának sebessége pedig ugrásszerűen – esetenként többszörösére – nő.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések