2014. január 15.

Paks2: a természetvédők népszavazást követelnek!

Az Oroszországgal a paksi bővítés ügyében kedden megkötött megállapodás tovább erősíti hazánk energiafüggőségét, évtizedekre eladósítja az országot és veszélyezteti a lakosságot. Az érdemi társadalmi vita nélkül, puccsszerűen nyélbe ütött megállapodás ügyében a Magyar Természetvédők Szövetsége népszavazást sürget.
Annak ellenére, hogy tavaly még a beruházás tendereztetését ígérte a kormány, Orbán Viktor kedden megállapodást kötött Putyin orosz elnökkel új paksi atomreaktorok építéséről. A hírről megdöbbenéssel értesült a Magyar Természetvédők Szövetsége.
Magyarországnak az oroszországi energiaforrásoktól való függés erősítése, energiarendszerünk további központosítása helyett inkább az energiatakarékossági, energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokat kellene támogatnia, amelyek helyi szinten biztosítanának több százezer munkahelyet – hangsúlyozta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.
A paksi bővítés ügyében megkötött megállapodás teljesen szembe megy az ország érdekeivel és a nemzetközi folyamatokkal. Miközben Japán még mindig a közel három évvel ezelőtt fukusimai nagyon súlyos nukleáris baleset következményeinek elhárításával küszködik, Németország és számos más ország az atomenergia kivezetésén dolgozik, a világ nagy részén rohamosan terjednek a szélerőművek és a napelemek, a magyar kormány a drága és veszélyes atomerőműveket erőlteti.
Érthetetlen, hogy alig két héttel azután, hogy Szlovákia felállt a tárgyalóasztaltól és nemet mondott a Roszatom atomerőmű építéssel kapcsolatos követeléseire,  a magyar kormány behódol Putyinnak és a Roszatomnak, s ezzel az elektromos áram árának akár 2-3 háromszoros emelkedését varrja a hazai fogyasztók nyakába.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...