Philomena Lee családokat egyesít

Philomena Lee, akinek élettörténetét az egész világ megismerte a négy Oscar-díjra jelölt Philomena – Határtalan szeretet  (12) kapcsán, a hirtelen jött népszerűséget arra használja, hogy más, gyermeküket vagy szüleiket kereső családokon segítsen.

A most nyolcvanéves asszony az ír Adoptációs Jogok Szövetségével (Adoption Rights Alliance) karöltve indítja el az ún. Philomena Projektet, melynek célja, hogy lépésre kényszerítse a kormányt az elhallgatott örökbefogadásokkal kapcsolatban. A szervezet véleménye szerint legalább 60.000 örökbefogadott gyermek és legalább ugyanennyi szülő keresi vérszerinti hozzátartozóját, de fennakadnak a bürokrácián. Susan Lohan, az ARA egyik alapítója szerint rengetegen jártak úgy, mint Philomena Lee, de sokan nem voltak olyan szerencsések, hogy fény derült volna gyermekük kilétére.

Mint a filmadaptációból és az azt inspiráló dokumentumregényből ismeretes, Philomena 18 évesen szülte egy zárdában a gyermekét, akit a Magdolna nővérek elszakítottak tőle, majd pénzért hároméves korában örökbe adták. A lányanyával pedig ledolgoztatták a szülés és az ott tartózkodás költségeit. Philomena ötven évvel a szülés után, egy riporter segítségével újult erővel keresni kezdte a fiát, amikor fény derült a hazugságra: míg Philomenának folyamatosan azt állították, hogy nem tudnak a gyermek hollétéről, addig az időközben felnőtt fiúnak, Anthonynak azt mondták, az asszony hagyta el őt.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban


Népszerű bejegyzések