2014. január 31.

Slágergyanús tudomány: könnyűzenei konferencia az MTA-n

Hogyan próbálta irányítani az állampárt a könnyűzenét a Kádár-korszakban? Vajon egy új nőideál megjelenésével magyarázható Zalatnay Sarolta egykori slágerének, a "Nem várok holnapig!"-nak a sikere? Milyen kapcsolat fűzi össze a cigányzenét a modern dzsesszel?  többek között e kérdésekre keresik a választ az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont által "Könnyűzene  Könnyű zene? Magyar populáris zene a 20-21. században" címmel rendezett, kétnapos tudományos konferencia előadói.
"Ez az első olyan tudományos konferencia Magyarországon, amely a történészi, szociológiai és médiaelméleti szempontoknak, illetve a szorosabban vett esztétikai, zenetudományi megközelítéseknek egyaránt teret ad" – emelte ki Dalos Anna, az MTA Lendület-kutatócsoportjának vezetője, a konferencia főszervezője, aki 2012-ben megalapított kutatócsoportjával szeretné elérni, hogy a szórakoztató zene – hasonlóan Amerikához vagy Nagy-Britanniához – Magyarországon is magától értődő kutatási téma legyen, mégpedig a zenetudomány – nem pedig csak a történettudomány, a szociológia vagy a médiaelmélet – részeként. A most megrendezett konferencia e folyamat fontos állomása – mondta a kutató.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...