2,7%-kal nőtt a GDP az utolsó negyedévben

2013 negyedik negyedévében a magyar gazdaság növekedésének üteme tovább gyorsult. A KSH előzetes adatai alapján a bruttó hazai össztermék 2,7%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Hasonló dinamikus növekedésre 8 éve nem volt példa Magyarországon. A kedvező adatok jelentősen meghaladják a piaci várakozásokat.
A növekedéshez mindhárom termelő ágazat, a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar egyaránt hozzájárult. A mezőgazdasági termelés dinamikus növekedéséhez a 2012-esnél lényegesen kedvezőbb időjárási viszonyok is hozzájárultak. Az ipari termelés 5% felett növekedett, amit támogatott a külső kereslet élénkülése, az elmúlt időszak autóipari kapacitásbővítése és a magára találó belső kereslet.
A gazdaság növekedésének fokozatos gyorsulása a munkaerőpiacra is kedvezően hat, amit jól mutat az is, hogy több mint 4 millióan dolgoznak, ami 1992 óta a legmagasabb regisztrált érték. A versenyszférában tavaly 30 ezer új munkahely jött létre. További pozitívum, hogy a munkanélküliek száma is számottevően, mintegy 70 ezer fővel csökkent egy év alatt.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések