2014. február 19.

6%-al bővülhet idén a belföldi turizmus

2014-re is jelentős bővülést vetít előre a Szallas.hu a belföldi turisztikai piacon. A cég friss elemzése szerint mindez a SZÉP-kártya további elterjedésének, valamint a turisztikai szektorban tapasztalt innovációs kedvnek köszönhető. A 8 országban jelen lévő szállásközvetítő oldal egyébként a tavalyi évben közel 25 százalékkal növelte árbevételét, a szektor átlagát meghaladó bővülés a belföldi piacszerzésnek és a sikeres külföldi terjeszkedésnek egyaránt köszönhető.
A tavalyi év trendforduló volt a belföldi szálláspiacon, hiszen a magyarok által generált mintegy 60 milliárdos belföldi szállásdíjbevétel több mint fele – a szállásközvetítő és kuponos oldalakat, valamint a szállásadók saját honlapját együttvéve – már online csatornákon keresztül valósult meg. A 2008-ban magánszemélyek által indított Szallas.hu a 2012-ben elért 653 millióról tavaly 806 millió forintra növelte árbevételét, ezzel párhuzamosan a cég által közvetített külföldi és hazai forgalom elérte a 7,5 milliárdot. „A szállásdíjakból származó bruttó bevétel 10 százalékát már a Szallas.hu adja. A Csoporthoz tartozó két további portál, a KonferenciaHotelek.hu és a kuponokat kínáló Szallasgguru.hu is dinamikusan növekedik, így 2014-re e két területen is reális cél lehet a piacvezető pozíció megszerzése" – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.
SZÉP-kártya, programok, napsütés
2013-ban nem csak az online foglalások aránya nőtt, de a piac is bővült mintegy 6 százalékkal. „Ebben kulcsszerepe volt a SZÉP-kártya sikeres bevezetésének, ezen kívül a bővülő eseménykínálat, illetve a szállásadók által kínált turisztikai programok színes kavalkádja is hozzájárult a sikerhez" – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, a mintegy 200 ezer embert megmozgató Év Szállása verseny elindításával is az volt a céljuk, hogy bemutassák és kiemeljék a belföldi turisztika legjobb fejlesztéseit a szállásadók és a települések részéről.  
A tavalyi év főbb trendjeit említve az apartmanok erős kihívást jelentettek a háromcsillagos hotelek számára, ugyanis a családdal utazók gyakran választották ezt a kategóriát a hotelek helyett. Ezen felül nagy népszerűségnek örvendtek a négycsillagos wellness szálláshelyek, de érezhetően nagyobb szerepe lett a programturizmusnak és az aktív pihenésnek. „Ez utóbbi trend és a SZÉP-kártya további térnyerése 2014-ben is optimizmusra adhat okot. Ha idén is olyan szép nyara lesz Magyarországnak, mint tavaly, akkor 2014-ben akár 6 százalékos is lehet a belföldi bővülés" – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, jelenleg olyan fejlesztéseken dolgoznak, melyek nemzetközi viszonylatban is iránymutatóak lehetnek a szálláshely-közvetítők számára, hozzájárulva ezzel az ágazat további sikereihez.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Soha nem látott mezőny a karate magyar bajnokságon

Rekordlétszám, közel 900 versenyző részvételével rendezték meg a hétvégén az idei karate magyar bajnokságot. A szombati felnőtt finálék so...