Adatlopás, trójaiak és idézetek a Bibliából: a „hitelezők” sötét világa

A Kaspersky Lab szakemberei egy olyan kéretlen levelekkel kapcsolatos veszélyre hívják fel a figyelmet, amelyekben hitelt és kölcsönt kínálnak a gyanútlan internetezőknek, akik könnyen áldozatokká válhatnak, ha bedőlnek a kártékony spam üzeneteknek. A vállalat szakértői most megosztanak pár hasznos tippet, amivel elkerülhetjük a gátlástalan pénzügyi csalókat és adathalászokat.
Pénzvadászok: sokba kerülhetnek és veszélyesek
A kis szervezetek és a magán hitelezők nem tudják felvenni a versenyt a multinacionális bankok marketing kampányaival, amellyel gyakran és pontosan érik el a felhasználókat egyetlen e-mail segítségével. A fent említett szervezetek és magán hitelezők sokszor valótlan és félrevezető információkat küldenek a felhasználóknak, amelyekről később sok esetben kiderül, hogy teljesen más feltételekkel érhetőek el, mint ahogy az a levélben le volt írva. Annak érdekében, hogy a csalók és hamis pénzügyi szervezetek információkat gyűjtsenek a kiszemelt áldozatokról, először e-mailben ajánlják fel a segítségüket hitelfelvételhez, amelyhez minden esetben elkérik a netbankhoz szükséges belépési és a háromjegyű ellenőrző kódot (CVV), valamint a tulajdonos személyes adatait.
A pénzvadászok eszközei:
1.    Adathalász e-mailek, amelynek segítségével megpróbálják ellopni a felhasználók pénzügyi adatait, hivatalosnak tűnő banki űrlapok felhasználásával.
2.    Rosszindulatú csatolmányok, amelyek jóváhagyott hitelszerződéseknek tűnnek.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések