2014. február 11.

Kaspersky Lab lerántja a leplet a „The Mask-ról”

Új fenyegetés: a spanyolul beszélő támadók kormányzati intézményeket, energia-, olaj- és gáztermelő vállalatokat, valamint más fontos szervezeteket támadnak többplatformos malware eszközkészletükkel


 A Kaspersky Lab biztonsági kutatócsoportja bejelentette a „The Mask" (másnéven Careto), egy fejlett, spanyol nyelvű fenyegetés felfedezését, amely legalább 2007 óta folytat globális kiberkémkedési kampányokat. A The Mask-ot a támadók által használt eszközkészlet bonyolultsága teszi különlegessé. Ez egy kivételesen kifinomult malware-t, egy rootkitet, egy bootkitet, Mac OS X és Linux változatokat, valamint feltételezhetően Android és iOS (iPad/iPhone) verziókat tartalmaz.

A támadók fő célja érzékeny adatok összegyűjtése a megfertőzött rendszerekről. Ezek között megtalálhatók hivatali dokumentumok, különféle titkosítási kulcsok, VPN konfigurációk, SSH kulcsok (melyek egy felhasználó SSH szerveren való azonosítására szolgálnak) és RDP fájlok (a Remote Desktop Client által használatosak a fenntartott számítógéphez való automatikus csatlakozásra).

„Több ok miatt is úgy véljük, hogy ez egy ország által szponzorált kampány lehet. Először is igen magas fokú professzionalizmust érzékelünk a támadás mögött álló csoport tevékenységében. Ezek közé tartozik az infrastruktúrafelügyelet, a művelet lezárása, a kíváncsi szemek elkerülése hozzáférési szabályok révén, valamint a felülírás használata a naplófájlok törlése helyett. Mindezek együtt ezt az APT-t (fejlett állandó fenyegetést) a Duqu elé helyezik a kifinomultság tekintetében, a jelenleg tapasztalható egyik legfejlettebb fenyegetéssé téve azt," mondta Costin Raiu, a Kaspersky Lab globális kutatási és elemző csapatának (GReAT) igazgatója. „A működési biztonság ilyen szintje nem jellemző a kiberbűnöző csoportokra."

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...