Kevés a magántőke az építőiparban

2013-ban a kormányzati beruházások és az európai uniós támogatások jelentették az építőipari fejlesztések legfőbb forrását, a KSH adatai szerint 2013 márciusában már 9,9 százalékkal haladta meg az építőipar termelése az egy évvel korábbit. Többek között a nagyszámú kórházi beruházásnak és rekonstrukcióknak köszönhető, hogy hazánk egyik legnagyobb zár és biztonságtechnikai termékeket forgalmazó cége, az ASSA ABLOY Hungary is közel 20 százalékos növekedést ért el, és több mint félmilliárdos bevételt generált.


Hosszú évek hanyatlása után tavaly végre fejlődésnek indult az építőipar, de továbbra is rendkívül alacsony a magántőke aránya, nagyrészt EU-s forrásokból és kormányzati beruházásokból finanszírozzák a projekteket. „Tapasztalataink szerint 2012-ben az az ipari szegmens mutatott növekedést, amely a hazai közüzemi hálózatok védelmére szakosodott. Jelentős beruházások voltak az áram-, víz- és hőszolgáltatók területén az elosztóhálózatok védelme érdekében. 2013-ban pedig jelentős kórházi beruházások indultak, például hő- és füstelvezető rendszer kiépítését segítettük az ajkai kórházban" – emelte ki Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A zár és biztonságtechnikai termékek piacát tekintve a kereskedelmi épületek terén nem volt jelentősebb változás a korábbi évekhez képest. A szállodai szegmensben viszont a tapasztalatok szerint a válság óta a tavalyi volt az egyik leggyengébb év az új beruházások terén. Annak ellenére, hogy tavaly jobb évet zártak a szállodák, az irodaházakhoz hasonlóan még mindig az épületek alacsony kihasználtsága és a hazai tőke hiánya jelenti számukra a legnagyobb problémát.

A nagy gyártóknak kedvez a helyzet

A kisebb cégek számára egyre nagyobb problémát jelent a finanszírozás, mivel ők csak jelentős kockázatok mellett tudnak projekteket nyerni, és sokszor olyan pénzügyi feltételekkel találkoznak (garanciális visszatartások évekre, több hónapos fizetési határidők), amelyek komolyan veszélyeztetik a működésüket. „A mi esetünkben is gyakori, hogy a projekt megkezdését követően több mint fél év telik el a kifizetésig, ami egy kisebb cég számára komoly problémát jelenthet" – magyarázta Ónody Csaba. Az ASSA ABLOY tapasztalatai szerint a viszonteladók is egyre nehezebb helyzetben vannak. „Az értékesítés kétharmada nálunk még mindig a viszonteladókon keresztül történik, de a finanszírozás nekik sem egyszerű. Olyan cégek, akik eddig időre kifizették a számláikat, most több napos vagy hetes csúszásban vannak" – tette hozzá az ASSA ABLOY ügyvezető igazgatója.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések