2014. február 14.

Környezetvédelem és innováció a jövő közbeszerzéseinek fókuszában

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a tíz százalékot – jelentette ki Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  „A fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi aktualitásai" című konferenciáján 2014. február 13-án, Budapesten.
Az új irányelvek miatt fordulóponthoz érkezett a közbeszerzés, a tagállamoknak két éve van arra, hogy az uniós előírásokat saját jogszabályaikba átültessék – mondta Jánosi Andrea a konferencián, amely egyben az energiahatékony közbeszerzést népszerűsítő nemzetközi EFFECT projekt záró eseménye is volt.
A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a szabályzás eddigi fókuszai – az egyenlő elbánás, a tiszta verseny, a nyilvánosság – mellett más szakpolitikákhoz hasonlóan a jövőben ezen a területen is hangsúlyosabbá válnak a szociális, a környezetvédelmi és az innovációs szempontok.
A zöld közbeszerzések tíz százalékos hazai arányával Európában a középmezőnybe tartozunk, de a kormány azon van, hogy minél jobb helyet érjünk el ebben a rangsorban. Az uniós elvárás a zöld közbeszerzések terén ötven százalék, ez tehát a cél, amelyet a jövőben lépésről lépésre el kell majd érni – közölte Jánosi Andrea.
A konferencián nyolc országból tizennégy, az EFFECT (Upgrading of Energy Efficient Public Procurement for a balanced economic growth of SEE area) projekt megvalósításában közreműködő partner vett részt. Magyarországon az ajánlattevői oldal felmérése, képzése, a zöld közbeszerzés elősegítésére megfogalmazott operatív terv kidolgozása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) feladata volt. Az ajánlatkérők számára az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség (NORRIA) állított össze egy, a zöld beszerzések elterjedését segítő kézikönyvet. Az elkészült anyagok a www.effectproject.euoldalról letölthetőek.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Japánba is küldtek virtuális locsolást a Pilisből

Több mint 55 ezren követték a 4G-n közvetített élő húsvéti talkshow-t a Telekom közösségi média oldalán   Több mint 55 ezren voltak kíván...