Negyven, a Közszolgálati Testületbe tagot delegálni kívánó szervezetet vett nyilvántartásba az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma tette közzé honlapján annak a negyven nyilvántartásba vett szervezetnek a nevét, amelyek a közszolgálati médiaszolgáltatók feletti társadalmi felügyeletet ellátó Közszolgálati Testület hat helyére jelentkeztek. Két kategóriában az egyedüliként regisztráló Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete delegálhat tagot. A további négy kategóriában betölthető helyekről sorsolással döntenek február 26-án.

Idén március 30-án jár le a Közszolgálati Testület jelenlegi, 2011. március 30-án delegált tagjainak megbízatási ideje. Az NMHH ezért 2014. január 16-án nyilvános felhívást tett közzé hat új tag jelölésére, amelyre február 12-ig lehetett jelentkezni.  A szervezetek hat csoportba kérhették nyilvántartásba vételüket. Az egy csoportba tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. A regisztrált szervezetek megállapodhatnak egymással a delegálásról, ennek hiányában az NMHH sorsolással dönt február 26-án a delegálható szervezetekről.

A legtöbb jelölés a határon túli, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek csoportjába érkezett, itt 16 intézményt vettek nyilvántartásba. Az irodalom, a színház, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén működő országos kulturális szervezetek kategóriájában 14 jelentkezést regisztráltak. Négy-négy szervezet verseng a fogyatékkal élők országos érdekképviseletei, illetve a települési önkormányzatok szövetségei között.

A nyilvántartásba vett szervezetek listája az NMHH honlapján olvasható.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban