2014. február 11.

Nyakunkon az újabb génmódosított kukorica?

A zöld szervezetek a 1507-es génmódosított kukorica betiltását és az Európai Bizottság elleni pert szorgalmazzák

Brüsszel-Budapest, 2014. február 11: Bár az EU tagállamok minisztereinek többsége ellenezte a „1507" nevű  génmódosított kukorica engedélyezését, a mai Tanács ülésen nem született döntés a javaslatról, ezért az ügyben végül az Európai Bizottság hozhat határozatot. A várható engedélyezés fényében a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy készüljön fel a génmódosított kukorica betiltására és a Bizottság elleni per indítására.
Az Európai Bizottság 2013 novemberében terjesztette be a tagállamok elé Pioneer által kifejlesztett „1507" néven ismert génmódosított kukorica termesztési engedélyezésével kapcsolatos javaslatát. Mivel az európai közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a génmódosított élelmiszereket, ráadásul januárban az Európai Parlament határozatban szólította fel a Tanácsot, hogy utasítsa el az engedélyezést, a tagállamok sokáig vonakodtak döntést hozni ebben az ügyben. Végül a lehetséges legutolsó alkalmat kihasználva, a mai Tanács ülésén vették napirendre a 1507-es génmódosított kukorica ügyét. Jóllehet, a mai ülésen a tagállamok többsége az engedélyezés ellen szavazott, nem született meg a javaslat elvetéséhez szükséges minősített többség, így az együtt-döntésről szóló jogszabályok alapján az a döntés joga visszaszáll az Európai Bizottságra. Mivel az eredeti javaslatot a Bizottság terjesztette be a tagállamok elé, ezért nagy esély van rá, hogy az a követhető hetekben-hónapokban ki is adja majd a génmódosított kukorica termesztési engedélyét.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...