Szóljon a rézágyú! - bárki megtervezheti a Gábor Áron mozdonyt

A 200 éve született Gábor Áron ágyúöntő emlékét idézi majd a MÁV egy mozdonya idén tavasztól. A vasúttársaság – az Indóház Kiadóval közösen – ma indított nyílt grafikai ötletpályázatot: a nyertes képi megvalósítás fogja díszíteni az egyik TRAXX mozdonyt. Ez a díszes jármű továbbítja majd a június 6-án induló Történelmi Székely Gyorsot is.  
Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres. Az Aranycsapat- és a Kandó-mozdony sikerére alapozva tavaly első ízben nyílt grafikai ötletpályázatot írt ki a vasúttársaság – az Indóház Kiadóval együttműködve – egy vontatójárművére kerülő „matrica" megtervezésére. Akkor közel 50 pályamunka érkezett, s került a győztes alkotás a Mátyás-mozdonyra, amely azóta bejárta már az egész országot, sőt, rendszeresen közlekedik Budapest és Bukarest között.
Szóljon a rézágyú!
Hasonlóan 2013-hoz, idén is a csíksomlyói búcsúra közlekedő Történelmi Székely Gyorsot viszi majd az újonnan feldíszített mozdony, amely ezúttal Gábor Áron korát, emlékét idézi. A székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya 200 éve, 1814-ban született. A rá emlékező mintegy 100 négyzetméteres mozdonygrafikát most bárki megtervezheti, a MÁV, valamint a Történelmi Székely Gyors útját szervező Indóház Kiadó a nagyszabású matrica díszítés kialakításához minden érdeklődő vizuális elképzeléseit várja, a ma indult ötletpályázat keretében.
A győztes, a Történelmi Székely Gyorsot hetedik, 2014. június 6–9-ei útján vontató Traxxot díszítő pályaművet – a neten hozzászólók, szavazók véleményét figyelembe véve – szakmai zsűri választja ki 2014. március 31-ig. A nyertes másodmagával részt vehet a különvonat négynapos útján.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban