Felhatalmazáson alapult az orosz-magyar államközi szerződés aláírása

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium visszautasítja a Szél Bernadett országgyűlési képviselő 2014. március 4-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat.
 
A Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény szövegének végleges megállapítására adott felhatalmazásról szóló 16/2014. (I. 31.) ME határozat 2014. január 31-én jelent meg a Magyar Közlöny 2014. évi 13. számában.
A Magyar Közlönyből egyértelműen kiderül, hogy az ME határozat 2014. január 13-án kelt, azaz a nemzeti fejlesztési miniszter 2014. január 14-én a szükséges felhatalmazás birtokában írta alá a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezményt (a továbbiakban: Egyezmény).
Szándékos csúsztatás a fenti dátumokat és dokumentumokat összekeverni a Kormány által 2014. január 22-én tárgyalt előterjesztéssel, amely az Egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, valamint annak az Országgyűlés elé terjesztésére vonatkozó felhatalmazást tartalmazta.
Megtévesztően hangzott el a sajtótájékoztatón, hogy az ütemterveket az MVM Zrt. már Moszkvában aláírta. Szél Bernadett országgyűlési képviselőt a tárca már több alkalommal tájékoztatta arról, hogy az Egyezmény végrehajtásának feltétele a külön államközi hitelszerződés megkötése. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi államközi szerződést az Országgyűlés még nem fogadta el, az Egyezmény végrehajtására sem születtek további megállapodások. Kizárólag azon sarokpontok megállapítása történt meg, amelyek meghatározzák, hogy milyen témákat kell majd megtárgyalni ahhoz, hogy az Egyezmény szerinti ún. megvalósítási megállapodások megkötésére egyáltalán sor kerülhessen.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések