Tíz legjobb tipp a banki megfelelés sikeréhez

A pénzügyi összeomlásra a szabályozó hatóságok az új szabályozások özönével, azok buzgó betartatásával és büntető bírságokkal reagáltak.

 

Ennek eredményeképpen az új és egyre komolyabb igényeket támasztó szabályozások a bankok üzletmenetének szerves részévé váltak, és a szabályozás összetettsége világszerte növekszik. Az új szabályozások közé tartozik a Basel III, az EMIR, a MIFID 2, a FATCA, az AML, a CFT, valamint a SEPA, és a bankok és tőkepiacok továbbiakra számítanak.

 

Egy amerikai kongresszusi meghallgatáson nemrégiben részt vevő banki tisztségviselő becslése szerint a bankszektori szabályozásoknak való megfelelés jelenleg globálisan megközelítőleg évente 37 milliárd euróba kerül az iparágnak.

 

Az új előírások teljesítéséhez a bankoknak nagy mennyiségű elektronikus adatot és papíralapú dokumentumot kell szigorúan kezelniük, ami komoly nehézséget okoz a pénzintézeteknek, amelyek működése elkülönülő üzleti eljárásokon és elavult, papíralapú munkafolyamatokon alapszik.

 

A nagyobb bankok egy része a szabályozásra, mint egy bonyolult, végtelenül mély gödörre tekint. Mivel ilyen sok jogi és szabályozási követelménynek kell megfelelni, azok a banki informatikai vezetők, akikkel beszéltünk, elkötelezettek a szektorban uralkodó manuális folyamatok automatizálására. Az egyik terület a nagy adatmennyiségek kezelése (a Big Data), amely sürgős automatizálást igényel. Ha a bankok megtalálnák a módját a nagymennyiségű strukturálatlan adat (egyes becslések szerint a bankoknál lévő összes adat 85 százaléka strukturálatlan) és papíralapú dokumentum, az elkülönült adattárak, az izolált eljárások és a papíralapú munkafolyamatok kezelésének, az hatalmas lépés lenne a jó irányba.

 

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések