A növekvő kifizetések mellett is stabil az államháztartás

 
A kormány intézkedéseinek fókuszában a gazdasági bővülés elősegítése, valamint a vállalkozások és a családok helyzetének további erősítése áll. Az ehhez szükséges források pedig a költségvetés stabilitásának fenntartása mellett biztosíthatóak. Mindezek tükrében az év első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 979,9 milliárd forintot tett ki.
 
Ezen belül a központi költségvetés 1019,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 71,7 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 110,8 milliárd forintos többletet értek el. Csak az augusztust tekintve az államháztartás központi alrendszere 163,1 milliárd forintos hiányt mutat. Összehasonlításként 2016. január-augusztus közötti időszakában 274,0 milliárd forint volt a halmozott deficit.
 
Az idei és az előző év számadatainak különbsége mögött az elmúlt hónapok folyamatai köszönnek vissza. A bevételi oldalon a tavaly novemberi hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodás hatásai már egyértelműen láthatóak. A foglalkoztatottak száma 4 millió 434 ezres rekordon áll, miközben a munkanélküliségi ráta 4,2%-ra apadt. A bérszínvonal általános emelkedésének és a családok támogatásának köszönhetően, a vállalkozói adóterhek mérséklése ellenére érdemben növekednek a foglalkoztatáshoz és a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek.
 
A kiadási oldalra pillantva az mondható el, hogy az uniós projektekkel összefüggő kifizetések továbbemelkedtek: elérték a 1324,6 milliárd forintot, amely a tavalyi összegnek már közel a kétszerese. A mielőbbi sikeres projektmegvalósítás érdekében ezeket a hazai költségvetés megelőlegezi, azonban egyelőre az Európai Uniótól jóval kisebb nagyságrendben érkeznek visszatérítések. A családok saját otthonhoz jutását célzó lakásépítési támogatások 33,8%-kal magasabbak az előző év azonos időszakához képest. Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatások – így többek között a családi pótlék – kifizetését augusztusra előrébb hozta a kormány, ami összességében 33 milliárd forintot tett ki.
 
Végezetül kijelenthető, hogy az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett továbbra is biztonsággal teljesíthető.
 
Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések