Biztonságos jelenre építi a kormány a versenyképes jövőt

 

Innovatívnak kell lenni a gazdaságpolitikában is – hangsúlyozta Varga Mihály az 55. Közgazdász Vándorgyűlés záró plenáris ülésén tartott előadásában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a versenyképesség erősítéséért hozott intézkedéseknek egyensúlyban kell lennie a gazdaság stabilitását megőrző lépésekkel.
Biztonságos jelenre építi a kormány a versenyképes jövőt – szögezte le Varga Mihály, aki előadásának első részében az elmúlt évek eredményeit bemutatva elmondta: a gazdaság 2013 áprilisa óta folyamatosan növekedési pályán van. A 2002 és 2008 közötti időszakot elpazarolt éveknek nevezte, az akkori elhibázott gazdaságpolitika miatt – mikor strukturális kérdések megoldása helyett elosztási problémákkal foglalkoztak – rosszabb a helyzetünk. A miniszter kifejtette: a meghozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarország minden területen jobban teljesít, a kiegyensúlyozott államháztartási adatok mellett egyre kedvezőbbek a foglalkoztatottsági számok, növekszenek a beruházások, jelentős mértékben csökkent hazánk pénzügyi sérülékenysége is. A tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás már most érezteti kedvező hatásait – tette hozzá a miniszter, aki jelezte: ősz folyamán tovább folynak a tárgyalások a lehetséges változásokról, de azzal is számolni kell, hogy a még mindig viszonylag magas államadósságszint miatt óvatosan kell csökkenteni a közterheket.
A jövő legfontosabb kérdése a versenyképesség javítása – mutatott rá Varga Mihály. Elmondta: a tavaly év végén megalakult NemzetiVersenyképességi Tanács az elmúlt időszakban az üzleti versenyképességet javító intézkedésekre tett javaslatot, amelyekből már jó néhány megvalósult. Ilyen például az energiahálózatra való rácsatlakozás engedélyeztetési eljárása,a csődeljárások idejének lerövidítése, a cégbejegyzések díjának és illetékeinek csökkentése, valamint a pénzügyi szolgáltatások fejlesztése. A miniszter arról is beszélt, hogy nemzetgazdasági tárca az ősz folyamán a munkaerőpiac igényeihez igazodva a nyugdíjasok foglalkoztatásának további könnyítésére tesz javaslatot.
Varga Mihály a kormány gazdaságpolitikai stratégiájának legjelentősebb pozitívumának a nyitottságot nevezte megemlítve, hogy a kritikusaik szerint is időben és gyorsan reagálnak a felmerülő problémákra. A miniszter előadásában azokra a korábbi felvetésekre is reagált, amelyek szerint a magyarországi növekedés elsősorban az uniós pénzeknek köszönhető. Mint mondta: jó gazdaságpolitika nélkül mit sem érne a támogatás, hiszen több tagállam nem tudott megküzdeni a válság okozta kihívásokkal a jelentős EU-s források ellenére.

Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések