Igazolta a várakozásokat a tavalyi bérmegállapodás

A kormány várhatóan kezdeményezi, hogy jövő januártól további fél százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói adók, így 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a vállalkozásokat érintő közterhek – jelentette be Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után. A nemzetgazdasági miniszter vezetésével az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet elismert képviselőit tömörítő testület a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás gazdasági hatásait tekintette át.
Számításainkat és várakozásainkat visszaigazolta az első nyolc hónap – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta, a tavaly novemberben megkötött megállapodás mérföldkőnek számít, hiszen a hosszú távú elkötelezettséggel járó átfogó egyezséget a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői közösen írták alá. A megállapodás szerint idén a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkentek. 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. A megállapodás része volt az is, hogy ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok.
Az elmúlt nyolc hónap adatait elemezve a miniszter elmondta: a költségvetési folyamatok a várakozásokkal összhangban alakultak, nem csökkentek az állam bevételei. Jól látható, hogy a vállalati szektorban pozitív folyamatok tapasztalhatóak, ami a gazdaság gyors alkalmazkodóképességére utal – tette hozzá Varga Mihály kiemelve, hogy a béremelkedések ellenére az idei évtől újra nőtt a vállalkozások száma. A béremelési tapasztalatok azt igazolják, hogy mérsékelhetőek a területi egyenlőtlenségek, megvalósulhat a konvergencia a bérek tekintetében is – tájékoztatott a tárcavezető megemlítve, hogy a bérfelzárkózás az alacsonyabb hozzáadott értéket előállító ágazatoknál is felgyorsult. Kiemelte: az elmúlt két évben a foglalkoztatottak száma folyamatosan bővült, különösen az elsődleges munkaerőpiacon történtek kedvező változások.

Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.