Kezdetét vette a magyar–kazah kincstári együttműködés

 
A kincstári rendszerek fejlesztési lehetőségei, a jó gyakorlatok megosztása, valamint a költségvetés tervezést és végrehajtását támogató információs rendszerek tapasztalatai állnak majd a magyar-kazah kincstári együttműködés középpontjában. Ennek köszönhetően a két ország még szorosabbra fűzheti a már számos területen meglévő szakmai kapcsolatait.

A Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 5. plenáris asztanai ülésszaka alatt tavaly októberben írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a kincstári rendszerek kölcsönös fejlesztéséről Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke és K. Bajegyilov, a Kazah Köztársaság Pénzügyminisztériuma Kincstári Bizottságának képviselője. A magyar félhez most érkezett kazah szakmai delegációt Dr. Berczik Ábel kincstárért felelős helyettes államtitkár és Nikoletti Antal nemzetközi gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár fogadta a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Az állami pénzügyek modern, a jelenkor kihívásaira hatékony választ adó információs rendszerének kialakítása és működtetése elengedhetetlenül fontos a költségvetési politika eredményes megvalósításához – hangsúlyozta Dr. Berczik Ábel. Hozzátette: a magyar kincstári rendszer már számos területen bizonyítja sikeres működését, a kormány pedig kész megosztani ezek tapasztalatait. Nikoletti Antal a megbeszélésen kiemelte: a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok erősödését jelzi, hogy az év első felében a kereskedelmi forgalom összességében több mint háromszorosára növekedett. Magyarország tehát megbízható partnere Kazahsztánnak, aminek a kétoldalú gazdasági együttműködés folyamatos bővülése – különösen a most zajló Asztana Expó – további lendületet adhat.

A mostani látogatás az első fontos lépés ahhoz, hogy a magyar és a kazah kincstári rendszer képviselői kijelöljék a jövőbeli együttműködés konkrétabb irányait. Az államháztartás információs rendszere, a pénzforgalmi és a hálózatirányítás területén számos olyan témakör van, ahol a két intézmény kölcsönösen erősítheti egymás tevékenységét az információcsere eszközével – ismertette Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.


Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések