Történelmi pillanat: negatív hozam az állampapír aukción

Mióta a magyar állam hitelt vesz fel, arra sohasem volt példa, hogy a kölcsönért az államnak fizessenek a hitelezői – nyilatkozta Varga Mihály. Ezt is megéltük – mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve: a magyar gazdaság növekedése, jövőbeni kilátásai megerősítették a piac szereplőit abban, hogy érdemes befektetni Magyarországon.
Varga Mihály elmondta: gazdaságtörténeti rekord hazánkban, hogy az Államadósság Kezelő Központ negatív értéktartományban, -0,02 százalékos hozamon adott el 15 milliárd névértékű Diszkont Kincstárjegyet a keddi aukcióján. Mind az elfogadott minimális, a maximális és az átlaghozam is negatív lett. Az adósságkezelő több mint háromszoros kereslet mellett értékesítette az állampapírt: a befektetők összesen 49,6 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.  
A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a magyar költségvetés stabil, jó állapotban van, az államadósság folyamatosan csökken, ezen belül is egyre kisebb a külföldiek kezében lévő állampapír. Az elmúlt hetek tendenciája alapján arra lehet számítani, hogy a mai aukción elért negatív hozam a következő aukciókon is megismétlődhet.
 
Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések