Interaktív zeneitábor a Pilisben


Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Barakoo dobcsoport zenei tábora, amely augusztus 19-től közösségi élménydobolással, afrikai ütőhangszeres, énekes és tánc workshopokkal várja a ritmusok és világzene rajongóit a Pilis kapujában, a Kőhegyi Menedékház területén.

A tábor „főszereplője" a világszerte elterjedt, tradicionális afrikai ütőhangszer, a djembe („dzsembe"), amely Nyugat-Afrikából származik. Mivel az afrikai dobzene jellegzetes lüktetése több együtt megszólaló ritmus találkozásán, összefonódásán alapul, a djembe és afrikai ütőhangszertársai jellemzően dobkörökben, együtt zenélés során szólalnak meg, ahol a kezdők és haladóbban is önfeledten tudnak együtt zenélni – mindenki a maga tudásának megfelelő szólamot játssza. Magának a hangszernek az elnevezése a szülőhazája nyelvén „öröm, harmónia, élvezet", ami beszédes módon testesíti meg a közösségi zenélés és a hozzá elválaszthatatlanul kötődő ének és tánc magával ragadó élményét. Ezt a hangulatot idézi meg az elvonulásra és kirándulásra is ideális, természetközeli helyszínen megrendezett tábor, amelynek a Pilis kapujában található pomázi Kő-hegy erdőségekkel és fantasztikus panorámával körülölelt Menedékháza ad otthont.

„A dobolás, a zene közösségformáló ereje és sokrétű, jótékony hatásai inspiráltak minket a rendszeres dobkör és az éves tábor létrehozásában." – mondta el kezdetekről Mákó Kató, a Barakoo dobcsoport alapítója, aki 13 éve foglalkozik a hangszerrel és dobkörök szervezésével – „Csodálatos újra és újra megtapasztalni, micsoda energiák szabadulnak fel minden egyes közösségi zenélés alkalmával. Küldetésünk, hogy ezt az élményt eljuttassuk minél több embernek. A tábor során ebből kap egy intenzív, esszenciálisan élményt minden résztvevő."

Az idei tábor előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=kwAPDpNDQcs


Népszerű bejegyzések