Újabb 6 tonna hulladéktól tisztult meg a Felső-Tisza

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa főként veterán csapatokból álló pethajós flottája újabb 6 tonna hulladéktól mentesítette a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti, 60 folyamkilométeres szakaszát. A szervezők kiemelték: bár a rendszeres és erős áradások időről-időre képesek átrendezni a folyó árterének hulladék helyzetét, szerencsére az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont.  A petkalózok a Tisza mellékfolyóin és az alsóbb szakaszain is folytatják a hazai hulladékmentesítést, ezzel párhuzamosan pedig erősítik nemzetközi folyótisztító programjaikat. A IX. Felső-Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósult meg.


A verseny utolsó napján ismét legalább másfél tonna hulladékot bányásztak ki a petkalózok a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, ami évről-évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak. Összességében az egy hetes, kilencedik alkalommal megrendezett felső-tiszai versenyen 6 tonna hulladékot gyűjtött össze csaknem 300 résztvevő. A hulladék rekord helyett a szervezők idén főként a nehéz körülményekről, az időjárás okozta szélsőségekről számoltak be és hangsúlyozták, hogy a Jánd-sziget kivételével, a folyó végighajózott felső szakaszán megszűnni látszódnak a legnagyobb hulladék-lelőhely gócpontok.  Hozzátették, hogy legfrissebb tapasztalataik alapján, az egyre gyakoribb, erős áradások képesek jelentősen újra rendezni a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet. Örvendetes, hogy a folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.
A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET Kupa Tisza Expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásának köszönhetően. A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedező utat egészen a Duna torkolatig folytatja. A másfél hónapig tartó túra során a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Népszerű bejegyzések