Egy kép, egy töltés

Az AI alapú képgenerálás energiaszükséglete megegyezik egy okostelefon teljes feltöltésével. A Hugging Face és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói szerint az AI modellekkel végzett szöveggenerálás jelentősen kevesebb energiát igényel. E kutatás során először számolták ki az AI modellek különböző feladatainak szén-dioxid kibocsátását, rámutatva, hogy a modellek kiképzése mellett a használatuk is jelentős szén-dioxid lábnyomot eredményez.

A legnagyobb környezeti terhelést a képgenerálás okozza, míg a szöveggenerálás kevésbé energiaigényes. A nagy generatív modellek, mint például a Stable Diffusion XL, sokkal több energiát használnak, mint a kisebb, specifikus feladatokra szabott modellek. Az AI eszközök energiafogyasztása fontos része a modellek valódi szén-dioxid lábnyomának megértésében, különösen a nagy tech cégek termékeiben történő széleskörű alkalmazásuk miatt.

Az AI modellek egyszeri kiképzése után milliárdszor kerülnek felhasználásra, ami jelentős szén-dioxid kibocsátáshoz vezet. Az ilyen kutatások növelik a tudatosságot az AI modellek használatával járó környezeti hatásokról, és hozzájárulnak a fogyasztói tudatossághoz.

Forrás: MIT Technology Review - "Making an image with generative AI uses as much energy as charging your phone"

Népszerű bejegyzések