Áttörés a Voyager 1 rejtélyének megfejtésében

A NASA mérnökei előrelépést tettek a Voyager 1 űrszondával kapcsolatos probléma megértésében. 2023 novembere óta a szonda folyamatos rádiójeleket küld a Földre, azonban ezek a jelek nem tartalmaznak használható adatokat. A hiba forrása a fedélzeti számítógépek egyike, a repülési adatok alrendszere (FDS) lehet, amely a tudományos és mérnöki adatok csomagolásáért felelős, mielőtt azokat a telemetria modulációs egység továbbítaná a Földre.

Március 3-án a Voyager csapat az FDS egy szekciójából olyan aktivitást észlelt, amely eltért a számítógép többi, olvashatatlan adatfolyamától. Bár az új jel még mindig nem volt a Voyager 1 által használt formátumban, amikor az FDS megfelelően működik, a Deep Space Network egyik mérnöke képes volt dekódolni, és kiderült, hogy az FDS memória teljes kiolvasását tartalmazza.

A csapat összehasonlítja ezt a kiolvasást azzal, amely a probléma felmerülése előtt érkezett, és keresi az eltéréseket a kódban és a változókban, hogy potenciálisan megtalálják a folyamatban lévő probléma forrását. Az új jel egy március 1-jén a Voyager 1-nek küldött parancs eredménye volt, amellyel az FDS-t próbálták arra ösztönözni, hogy különböző szoftvercsomag-szekvenciákat próbáljon ki, hátha a hiba megkerülhető egy sérült szakasz kikerülésével.

Jelenleg a mérnökök a kiolvasott adatok elemzésén dolgoznak, hogy egy lehetséges megoldást dolgozzanak ki és megkíséreljék azt megvalósítani. Mindez időt vesz igénybe, tekintve, hogy a Voyager 1 több mint 15 milliárd mérföldre (24 milliárd kilométerre) van a Földtől, így a rádiójel oda-vissza útja 45 órát vesz igénybe.

Népszerű bejegyzések