A GPT-4 legyőzte az orvosokat


Az OpenAI legújabb és legerősebb mesterséges intelligencia modellje, a GPT-4, egy újabb tanulmányban felülmúlta a kezdő orvosok teljesítményét szemészeti problémákkal küzdő betegek kezelésében. Az új kutatás szerint a GPT-4 közel olyan jól teljesített, mint a tapasztalt szemészek, legalábbis ezen a teszten.

A Cambridge-i Egyetem kutatói kíváncsiak voltak, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) - olyan MI-k, amelyek képesek megérteni és generálni a társalgási szöveget - segíthetnek-e a háziorvosoknak a szemészeti problémákkal küzdő betegek kezelésében, valamiben, amit nem feltétlenül kezelnek nap mint nap. Az LLM-ek, mint például a GPT-4, hatalmas mennyiségű szöveges adaton vannak betanítva, így széles körű ismeretekkel rendelkeznek számos témában, beleértve az orvostudományt is.

A GPT-4 felülmúlta a kezdő orvosokat és megközelítette a szakértőket

A PLOS Digital Health folyóiratban publikált tanulmányhoz a kutatók 87, különböző szemészeti problémákkal küzdő beteg esetét mutatták be a GPT-4-nek - az OpenAI ChatGPT Plus-t működtető LLM-nek -, és arra kérték, hogy válassza ki a legjobb diagnózist vagy kezelést négy lehetőség közül. Ugyanezt a tesztet tapasztalt szemészeknek, szemész rezidenseknek és általános kezdő orvosoknak is odaadták, akiknek nagyjából annyi tudásuk van a szemészeti problémákról, mint egy háziorvosnak.

Az eredmények szerint a GPT-4 jelentősen felülmúlta a kezdő orvosokat, 69%-os eredményt ért el a teszten, szemben az ő 43%-os medián pontszámukkal. Magasabb pontszámot ért el a rezidenseknél is, akiknek a medián pontszáma 59% volt, és elég közel került a tapasztalt szemészek 76%-os medián pontszámához.

Az MI a klinikai munkafolyamatokba integrálható lehet

A Cambridge-i csapat nem gondolja, hogy az LLM-ek helyettesíteni fogják az orvosokat, de elképzelhetőnek tartják, hogy a rendszereket integrálják a klinikai munkafolyamatokba. Például egy háziorvos, akinek nehézségei vannak felvenni a kapcsolatot egy specialistával, hogy tanácsot kérjen egy olyan dolog kezeléséről, amit már régen (vagy soha) nem látott, lekérdezheti egy MI-t.

Arun Thirunavukarasu, a tanulmány vezető szerzője szerint a legfontosabb, hogy a betegek dönthessenek arról, hogy akarják-e, hogy számítógépes rendszerek részt vegyenek a kezelésükben. Ez minden beteg egyéni döntése lesz.

Eredeti cikk: https://www.freethink.com/

Népszerű bejegyzések