A Starlink kihívója: az Astranis bemutatta az Omega műholdat

Az Astranis, egy műholdas internetes startup, amely célul tűzte ki, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a gyors és megbízható internetet a világon, bemutatta legújabb műholdmodelljét, az Omegát. Az új műhold akár 50 gigabit/másodperc sávszélességet is képes biztosítani, ami négy-ötszöröse a cég korábbi, MicroGEO modelljének. Ez a jelentős előrelépés fontos mérföldkő lehet a vállalat küldetésének teljesítésében.

Jelenleg közel 3 milliárd ember nem rendelkezik internethozzáféréssel, és sokan azok közül sem, akiknek van, nem tudnak megbízható, gyors kapcsolatot elérni. Ennek oka sokszor az, hogy a távoli, vidéki területeken hiányzik a szükséges infrastruktúra, az internetszolgáltatók pedig nem érdekeltek annak kiépítésében. Az Astranis geostacionárius pályára állított műholdjai azonban képesek lehetnek ezen a problémán segíteni, hiszen a Föld bármely pontjára képesek lesugározni a jelet, amennyiben közvetlen rálátásuk van a vevőegységre.

Az Omega előnyei a hagyományos műholdakkal szemben

Az Astranis Omega műholdja több szempontból is előrelépést jelent a hagyományos geostacionárius műholdakhoz képest:

  • 50 Gbps sávszélesség - négy-ötszöröse a korábbi modellnek
  • Kedvező súly-teljesítmény arány - mindössze 50%-kal nehezebb, mint a MicroGEO, ami alacsonyan tartja a fellövési költségeket
  • 8-10 éves élettartam - hosszú távú megoldást kínál

Az Omega műholdakat az Astranis maga tervezi üzemeltetni, a sávszélességet pedig az egész világon különböző ügyfeleknek lízingelni. Így olyan területekre is eljuttathatják a gyors internetet, ahová az hagyományos módon nem, vagy csak rendkívül drágán lenne kivitelezhető.

Mikor számíthatunk az Omega műholdak indulására?

A vállalat tervei szerint az első Omega műholdat 2026-ban állíthatják pályára. Addig is folytatódik a MicroGEO modellek fellövése, melyekből a következő két évben kilencet terveznek üzembe helyezni. Bár az első, áprilisban indított műholdjuk egy napelemtábla-hiba miatt egyelőre nem tudja betölteni tervezett szerepét Alaszka internetellátásában, a cég továbbra is elkötelezett küldetése mellett.

Az Astranis törekvése, hogy megbízható, gyors internethozzáférést biztosítson azoknak a milliárdoknak, akik jelenleg nem rendelkeznek vele, fontos lépés egy összekapcsoltabb, egyenlőbb világhoz vezető úton. Az Omega műhold pedig ennek a küldetésnek lehet egy kulcsfontosságú eszköze.

Eredeti cikk: bigthink.com


Népszerű bejegyzések