Alkoholvédő gének rejtett egészségügyi hatásai


Egy új tanulmány szerint azok a gének, amelyek védelmet nyújtanak a túlzott alkoholfogyasztással és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó egészségügyi problémákkal szemben, más egészségügyi állapotokkal, például szívbetegséggel és mentális egészséggel is összefüggésben állnak. A kutatók több mint 3,2 millió DNS-rekordot elemeztek részletesen, és egyedi nukleotid polimorfizmusoknak (SNP-knek) nevezett specifikus genetikai kódváltozásokat vizsgáltak.

Az alkoholvédő gének és az egészségügyi problémák közötti kapcsolat

Az SNP-k variánsairól (allélekről) korábban már megállapították, hogy védő hatásúak az alkoholfogyasztás és az alkoholhasználati zavarok (AUD-k) szempontjából. Például hányingert válthatnak ki ivás közben, ami azonnali másnapossághoz hasonlít. Ez a védő hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy ezek a génvariánsok gyorsabb etanol-acetaldehid átalakulást eredményeznek, ami kellemetlen tüneteket okoz.

A tanulmány szerint azok az emberek, akik rendelkeznek ezekkel a védő génekkel, kevesebb krónikus fáradtságban szenvedtek és kevesebb napi segítségre volt szükségük, ugyanakkor rosszabb egészségi állapottal rendelkeztek olyan területeken, mint a dohányzás, az érzelmi evés, a Graves-kór és a pajzsmirigy-túlműködés. Általánosságban azonban ezek az emberek összességében jobb egészségi állapottal rendelkeztek. Az alkoholvédő géneket a malária, a tüdőrák és a bőrrák magasabb kockázatával is összefüggésbe hozták.

A genetikai variációk és az egészségügyi következmények közötti ok-okozati kapcsolat

Bár ezek az összefüggések nem elég erősek ahhoz, hogy ok-okozati kapcsolatot bizonyítsanak, a kutatók most, hogy azonosították őket, részletesebben is vizsgálhatják ezeket. Elképzelhető, hogy ezek az összefüggések inkább az alkoholfogyasztási mintázatokból, mintsem közvetlenül a genetikai variációkból adódnak. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ezek a genetikai különbségek az alkoholfogyasztástól függetlenül befolyásolják-e az olyan tulajdonságokat, mint a malária és a bőrrák.

A jövőbeli kezelési és megelőzési lehetőségek

A kutatók remélik, hogy az eredmények további lehetőségeket kínálhatnak a szakemberek számára a gyógyszerek vagy más terápiás formák terén, amelyek az összes egészségügyi problémát lefedik, beleértve az alkoholfogyasztást is. Az alapvető mechanizmusok megértése hatással lehet a kezelésekre és a megelőző orvoslásra.

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések