Atlantropa: A történelem legőrültebb projektje

A 20. század elején Hermann Sörgel német építész egy merész és ambiciózus tervvel állt elő, amelyet Atlantropának nevezett el. A projekt célja a Földközi-tenger részleges lecsapolása és a korábban víz alatt lévő területek hasznosítása volt. Bár Sörgel víziója nyilvánvalóan nem valósult meg, fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy bebizonyítsa az Atlantropa érdemeit.

De miért és honnan jött ez a bajor építész ezzel a bizarr projekttel? A válaszhoz vissza kell tekintenünk a történelembe. Az első világháború után Németország gazdaságilag és fizikailag is romokban hevert, csakúgy, mint Európa nagy része. Sörgel úgy vélte, hogy ebből a káoszból két szuperhatalom emelkedik majd ki: Amerika és a "Pán-Ázsia". Ugyanakkor attól tartott, hogy Európa a háború utáni helyzet miatt jóval gyengébb lesz.

Sörgel az Atlantropa ötletét az Atlantisz mitikus városából merítette. A víz alatti területek hozzáférésével és hasznosításával egy egyesült Európát vizionált. Úgy gondolta, hogy az egyesült Amerikával és Ázsiával szemben Európa csak úgy állhat meg, ha szintén egyesül, beleértve Afrikát is.

A Földközi-tenger lecsapolásának terve

Sörgel víziójában ez az unió azonban a gyarmatosító-gyarmatosított uniója lett volna. Ezért az egyetlen módja ennek az volt, ha lecsapolják a Földközi-tengert. A lecsapolás eredményeként a víz alatti területek felszínre kerülnének és hozzáadódnának a szárazföldi tömeghez.

Bár ez a projekt egyáltalán nem kivitelezhető, 5 millió évvel ezelőtt a Földközi-tenger természetes állapota volt. Akkoriban a Gibraltári-szoros zárva volt, és az Atlanti-óceán nem tudott beáramlani a tengerbe. Ez pedig a vízszint fokozatos csökkenéséhez és szárazföldi foltok megjelenéséhez vezetett.

Atlantropa: a felmerülő szárazföld

A felmerülő szárazföld az Atlantropa nevet kapta volna. Ez a terület segített volna az erőforrás- és lakáshiány, valamint a túlnépesedés problémáinak megoldásában. Az európai problémák megoldása mellett a projekt másodlagos fő célja az volt, hogy energiát nyerjenek ebből a folyamatból.

Bármilyen nevetséges is ez a projekt, Sörgel egy dologban mérsékelten helyesen gondolkodott. Hitt a vízenergia és a fenntartható energia jövőjében. A Földközi-tenger mindkét végének elgátolásával 110 000 megawatt vízenergiát tervezett termelni.

Az Atlantropa projekt utóélete

Az Atlantropa a náci felső vezetés figyelmét is felkeltette, de hamarosan felhagytak vele. Philip K. Dick Az ember a fellegvárban című regényében, amely egy alternatív történelemről szól, ahol a nácik megnyerték a második világháborút, a nácik befejezik a projektet, és gyarmatosítják/felosztják a területet.

Bár az Atlantropa projekt soha nem valósult meg, Hermann Sörgel víziója egy egyesült és önellátó Európáról, amely képes felvenni a versenyt a világ többi részével, figyelemre méltó és merész elképzelés volt. Az építész hitt abban, hogy a technológia és az innovatív gondolkodás segíthet megoldani korának sürgető problémáit, még ha ötletei utólag nézve megvalósíthatatlannak tűnnek is.

(Eredeti cikk: themindcircle.com)


Népszerű bejegyzések