Az összeesküvés-elméletek új ellenszere


Egy rövid beszélgetés egy mesterséges intelligenciával akár 20 százalékkal is csökkentheti az emberek hitét egy összeesküvés-elméletben - derült ki egy új kutatásból. Az eredmények azt sugallják, hogy a nagy nyelvi modellekkel működő chatbotok, mint például a ChatGPT, hatékonyan tudják csökkenteni a konteókban való hitet azáltal, hogy vitába szállnak az emberekkel. Bár a korábbi kutatások szerint az összeesküvés-elméletekben hívők aránya nem változott jelentősen az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban és hat felmért európai országban, azok, akik hisznek ezekben az elméletekben, rendkívül kitartóan ragaszkodnak meggyőződéseikhez. 

A chatbotok olyan megközelítést alkalmaznak, amely akár arra is megtaníthatja az embereket, hogyan kommunikáljanak jobban a konteós elméletekben hívőkkel. Ahelyett, hogy direkt módon támadnák vagy cáfolnák az összeesküvés-elméleteket, a chatbotok kérdéseket tesznek fel, és arra ösztönzik a beszélgetőpartnerüket, hogy kritikusan gondolkodjanak a nézeteikről. Ez a fajta párbeszéd segíthet feltárni az összeesküvés-elméletek mögötti gondolkodásmód hiányosságait és ellentmondásait, anélkül, hogy védekező reakciót váltana ki. A chatbotok képesek türelmesen és empatikusan kommunikálni, ami kulcsfontosságú lehet a bizalom kiépítésében és a nyitottság elősegítésében. 

 A kutatás eredményei ígéretesek, és azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia jelentős szerepet játszhat a dezinformáció és az összeesküvés-elméletek elleni küzdelemben. Ahogy a chatbotok egyre kifinomultabbá válnak, hatékony eszközzé válhatnak a kritikus gondolkodás előmozdításában és a megalapozatlan hiedelmek csökkentésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy a chatbotok önmagukban nem oldhatják meg teljesen az álhírek és a konteók problémáját. Továbbra is szükség van az emberi ítélőképességre, a médiaműveltségre és a megbízható információforrásokra. A chatbotokat a tágabb erőfeszítések részeként kell alkalmazni a dezinformáció leküzdése érdekében. 

Ahogy a technológia fejlődik, valószínűleg egyre több innovatív módját fogjuk látni annak, hogyan használható fel a mesterséges intelligencia az összeesküvés-elméletek és a félretájékoztatás elleni harcban. A chatbotokon keresztüli párbeszéd ígéretes kezdet, és izgatottan várjuk, milyen új megközelítések jelennek meg a jövőben. 

(Eredeti cikk: newscientist.com)

Népszerű bejegyzések