Építs AI chatbotot kód nélkül, percek alatt!


Az AI alkalmazások építése kód írása nélkül lehetségessé vált a Langflow nevű nyílt forráskódú projekt segítségével. Ez a vizuális eszköz nagymértékben leegyszerűsíti az AI alkalmazások fejlesztését, így bárki könnyedén létrehozhat például egy weboldalról kérdéseket megválaszoló chatbotot.

A Langflow használatához mindössze a Python 3.10-es verziójára és a projekt telepítésére van szükség. Ezután a felhasználóbarát drag-and-drop interfészen keresztül összeállíthatjuk az alkalmazásunk komponenseit, mint például:

Adatbetöltés

Az első lépés a weboldal tartalmának betöltése. Ezt megtehetjük egy egyszerű URL komponens segítségével, amely lekéri a megadott weboldal teljes szöveges tartalmát. Fontos, hogy a túl hosszú szövegek kezelésére érdemes a szöveget feldarabolni kisebb egységekre, ún. chunkokra.

Vektoros adatbázis

A következő lépés a betöltött szöveges adatok tárolása egy vektoros adatbázisban, mint például az Astra DB. Itt a szövegdarabokból (chunkokból) úgynevezett embedding-eket generálunk, amelyek a szövegek jelentését numerikusan reprezentálják. Az embedding-ek segítségével később könnyedén és gyorsan meg tudjuk találni a kérdésekhez legjobban illeszkedő szövegrészleteket.

Kérdés-válasz modell

A chatbot lelkét egy nagy nyelvi modell, például a GPT-3.5 adja. A feltett kérdéshez az adatbázisból lekérjük a leginkább releváns szövegkontextust az embedding-ek alapján, majd ezt a kontextust a kérdéssel együtt átadjuk a nyelvi modellnek. A modell ezek alapján generálja a választ.

Kezelőfelület

Végül, de nem utolsósorban szükségünk van egy felületre, ahol a felhasználók feltehetik kérdéseiket, és megkapják a válaszokat. Ezt akár a Langflow által generált kóddal is egyszerűen megoldhatjuk, de a projekt API-n keresztül saját felületet is építhetünk.

Összességében a Langflow hatalmas segítség lehet azoknak, akik szeretnének belekóstolni az AI alkalmazások világába, de nem rendelkeznek komolyabb programozási tudással. A projekt remekül demonstrálja, hogyan kombinálhatók a különböző AI komponensek egy működő alkalmazássá, legyen szó akár egyszerű chatbotokról vagy összetettebb megoldásokról.

(Eredeti cikk: youtube.com)

Népszerű bejegyzések