Forradalmi agyi implantátum visszaadja a vakok látását


Egy teljesen vak férfi számára lehetővé vált egyfajta "mesterséges látás" egy új agyimplantátum-technológiának köszönhetően. Az Illinois Institute of Technology kutatói által kifejlesztett "Intracortical Visual Prosthesis" (ICVP) rendszer képes megkerülni a sérült szemet és a látóideget, és közvetlenül stimulálni a vizuális kérget az agy hátsó részén.

Az ICVP egy kamera által rögzített képeket alakít át elektromos jelekké, amelyeket aztán egy agyi implantátum továbbít a látókéregbe. Ennek eredményeként még egy teljesen vak személy is képes apró fénypontokat, úgynevezett "foszféneket" érzékelni, jelezve a valós környezetében található tárgyak elhelyezkedését.

Az ICVP által biztosított látás ugyan nem hasonlítható össze egy egészséges személy látásával, de elegendő segítséget nyújthat egy vak személy számára a környezetében való tájékozódáshoz és navigációhoz.

Az első ICVP beültetés tapasztalatai

Az első ICVP beültetésre 2022-ben került sor, Brian Bussard személyében. A kutatók most osztották meg az első résztvevővel kapcsolatos friss eredményeket, amelyek az előzetes várakozásokat is felülmúlják az implantátum megbízhatósága és stabilitása tekintetében.

Bussard elmondása szerint a foszféneket úgy írná le, mint egy radarképernyőn megjelenő pontokat. Bár magát a személyt nem látja, a pontok jelzik, hogy valami vagy valaki jelen van, és aztán más érzékszerveire kell hagyatkoznia annak megállapításához, hogy pontosan miről is van szó.

A jövőbeli lehetőségek

A kutatócsoport további résztvevőket keres a folyamatban lévő tanulmányhoz, elsősorban olyan személyeket, akik legalább 10 éves korukig normál vagy közel normál látással rendelkeztek, mivel a korán elvesztett látás esetén előfordulhat, hogy a vizuális kéreg nem fejlődött ki teljesen.

Bár a jelenlegi ICVP rendszer nem állandó jellegű - a beültetést követően 1-3 év elteltével eltávolításra kerül - Bussard reményei szerint az ő részvétele a kutatásban másoknak is segítséget nyújthat a jövőben. Ahogy ő fogalmazott: "Viccesen szoktam mondani, hogy mi vagyunk Henry Ford a lovas kocsik korában. Még nem tartunk ott, ahol a Tesla. Ki tudja, mi várható 30 év múlva?"

(Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések