Forradalmi változások a Safari böngészőben

Az Apple a legújabb pletykák szerint az iOS 18 és a macOS 15 érkezésével jelentős mértékben átalakíthatja a Safari böngészőt, mesterséges intelligencia segítségével. A változások között szerepelhet, hogy a Safari az Arc Browserhez hasonló funkciókkal bővülhet, például weboldalak összefoglalóit készítheti el MI-vel, méghozzá az eszközön belül, felhő használata nélkül.

Az egyik legérdekesebb újítás az lehet, hogy a Safari képes lesz egyes weboldal-részletek, például hirdetések eltüntetésére. Ha zavar egy banner a Gizmodo tetején, az új Safari segíthet eltüntetni. A böngésző megjegyezné a kijelöléseidet, és ha legközelebb visszatérsz az oldalra, újra eltünteti a nemkívánatos elemeket. Természetesen lehetőség lesz az eredeti nézetre való visszaállításra is.

Ez a funkció hasonlít olyan alkalmazásokhoz, mint az 1Blocker Safari alatt iPhone-on, vagy az uBlock Origin más böngészőkön, amelyek szintén lehetővé teszik zavaró reklámok kiszűrését. Az 1Blocker ráadásul azt is megmondja a Safari-nak, hogy az oldal mely részeit töltse be, ezzel gyorsítva a betöltési folyamatot.

Hirdetők és kiadók ellenállása várható

Egy beépített reklámblokkoló természetesen nem tetszene a hirdetőknek és az online kiadóknak, akik bevételeik jelentős részét a kattintás-alapú hirdetési modellből szerzik, főleg most, hogy ezt a rendszert a Google keresőbe épülő MI-k is veszélyeztetik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre nagyon korai fázisban járunk, a Safari 18-ban talált kódrészletek nem feltétlenül tükrözik az Apple végleges terveit. Az viszont szinte biztosnak tűnik, hogy az MI-alapú fejlesztések megérkeznek a Safari-ba is.

Intelligens keresés és összefoglalók

Az "Intelligent Search" névre keresztelt funkció egy nagy nyelvi modell segítségével kulcsszavakat és kifejezéseket keres majd a cikkekben, és ezek alapján készít összefoglalókat. Hasonló képességekkel már most is találkozhatunk a Microsoft Edge "Copilot" funkciójában, és a Chrome Gemini-alapú asszisztense is tud ilyet.

Az MI-képességek bevetése lehet az Apple legjobb esélye arra, hogy megregulázza a Google keresési és hirdetési monopóliumát. A Microsoft már elindult ezen az úton az Edge és a Bing fejlesztésével, de a Google keresője és a Chrome továbbra is dominál. Az Apple mindenesetre nagy erőkkel készül az MI-alapú megoldásokra: az M4 chip a pletykák szerint komolyabb neurális processzorral érkezik, csakúgy mint az iPhone 16, ígérve, hogy egyes nyelvi modellek és képgenerátorok az eszközön belül is futhatnak majd.

A Safari MI-s újításairól a június 10-én rajtoló WWDC fejlesztői konferencián tudhatunk meg további részleteket.

(Eredeti cikk: gizmodo.com)


Népszerű bejegyzések