Így lopják el személyes adataidat a deepfake csalók

Az AI technológia egyre elterjedtebbé és hozzáférhetőbbé válik, sajnos a csalók számára is, akik rosszindulatú célokra kezdték el használni. A mesterséges intelligencia (AI) megjelenésével a csalók hozzáférnek olyan technológiákhoz, mint például a deepfake, amely AI-t használ videók vagy hangfelvételek manipulálására, hogy valósághű hamis videókat vagy hangfelvételeket hozzanak létre. Például videohívásokat használhatnak valaki más arcának megszemélyesítésére.

Csalás deepfake technológiával az ingatlanszektorban

A profi csalók deepfake hang- és videotechnológiát használhatnak ingatlanügyletek eltérítésére azáltal, hogy magukat ügynököknek és a lakásvásárlásban érintett más feleknek adják ki, a biztonsági szakértők figyelmeztetése szerint. Például Hongkongban a múlt hónapban a rendőrség figyelmeztette a nyilvánosságot egy pénzügyi szakemberre, akit csalók rávettek arra, hogy 25 millió dollárt utaljon át nekik, miközben élő videokonferencián keresztül erősítette meg a számlainformációkat.

Csalók használják a deepfake technológiát személyes adatok gyűjtésére

A csalók egy másik módszert találtak a deepfake technológia használatára. Például Oroszországban a bűnözők megtanulták, hogyan gyűjthetnek személyes adatokat ezzel a technológiával. Szeptember 6-án a csalók a közösségi médiában megosztottak egy deepfake videót, amelyen Oleg Tinkov, a Tinkoff Bank alapítója, az egyik legnagyobb orosz bank szerepelt. A videóban Tinkov "klónja" arra szólította fel az embereket, hogy használják a bank befektetési eszközeit, és megígérte, hogy minden ügyfélnek a befektetett összeg felének megfelelő bónuszt fizet.

Csalók manipulálják az embereket a társkereső alkalmazásokban

A deepfake-ek nemrégiben kezdtek megjelenni az Egyesült Államok társkereső alkalmazásaiban. A The Daily Beast szerint 2019-ben egy kaliforniai nő egy olyan csalás áldozata lett, amely során manipulált felvételekkel közel 300 000 dollárt csaltak ki tőle. A bonyolult terv két csalót (vagy egy csalót két különböző fiókkal) tartalmazott.

A csalók a közösségi médiás videóidat használják hamis termék eladására

A csalóknak mindig rossz szándékaik vannak és tele vannak fantáziával. Hozzáférhetnek a TikTok-on és az Instagramon található közösségi médiás videóidhoz, hogy hamis termék eladására használják fel azokat. Például az arcodat fogják használni egy hamis videóban, hogy egy hamis terméket ajánljanak a közönségnek, azt állítva, hogy te használtad ezt a terméket és jó eredményeket értél el vele. Ez ijesztő.

A technológia hatalmas hatással van a mindennapi életünkre, különösen a mesterséges intelligencia, de tisztában kell lennünk a negatív hatásaival is. A csalók által használt deepfake-ek tönkretehetik valakinek az életét, az embereknek nagyon óvatosnak kell lenniük, amikor online kell foglalkozniuk valakivel vagy valamivel.

(Eredeti cikk: medium.com)


Népszerű bejegyzések