Innovatív szigetparadicsom a sivatag szívében


Az Ummahat AlShaykh-sziget projektje, amelyet Kengo Kuma tervezett Szaúd-Arábiában, egy új, a Vörös-tengerből kiemelkedő vendéglátási koncepciót testesít meg, amely mélyen gyökerezik a helyszín egyedi adottságaiban. A projekt, amelyet Ummahat 9-3 néven is ismernek, a környező tájba való zökkenőmentes integrációt helyezi előtérbe.

A tervezési megközelítés a sziget egyedülálló jellemzőire épül, és az érzékeny környezet kihívásai ellenére olyan alacsony, vízszintesen tájolt szárazföldi villákat hoz létre, amelyek enyhén ívelt tetőivel tükrözik a természetes homokdűnéket. Ez a kialakítás nemcsak a vendégek magánéletét biztosítja, hanem harmonizál a sziget domborzatával is, minimalizálva a homokfeltöltést és megőrizve annak természetes alakját.

Épületek elrendezése és inspiráció

Az épületek elrendezése a szárazföldön követi a partvonal természetes profilját és geometriáját, íves szerves formákat alkalmazva, hogy harmonikusan illeszkedjen a sivatagi tájba. A sziget óceánjain található gazdag korallélettől inspirálva a part menti tengeri villák kialakítása spirál alakú, kecsesen kiemelkedve a tengerből, zavartalan kilátást nyújtva az óceán tájára. Az összes építmény, beleértve a szállodai létesítményeket is, korall és dűne alakú alaprajzot foglal magában, tükrözve az építészet és a környezet integrálására irányuló elkötelezettséget.

Fenntartható anyagválasztás

Az anyagválasztás tekintetében a cél a beton használatának minimalizálása volt, ehelyett előregyártott rendszereket alkalmaztak, elsősorban fát és agyagvakolatot használva, hogy melegséget és gyengédséget vigyenek az építészetbe. A lucfenyő, amelyet a magas sótartalmú környezetben való tartóssága miatt választottak, kiegészíti az agyagvakolatot, amely a homokdűnék mintáit és a természetes mállási folyamatokat tükrözi, ezáltal hangsúlyozva az épületek kapcsolatát a természettel. A tetőket természetes cédrusfa zsindellyel borítják, amely természetes szépségéről és a zord időjárási körülményekkel szembeni ellenállásáról ismert.

A projekt holisztikus megközelítést testesít meg az építészet terén, zökkenőmentesen összeolvadva a környezettel, ugyanakkor előtérbe helyezve a fenntarthatóságot és a tartósságot. Kengo Kuma munkássága kiváló példa arra, hogyan lehet innovatív és környezettudatos módon megközelíteni a építészeti tervezést, különös tekintettel az érzékeny és egyedi környezetben való építkezésre.

(Eredeti cikk: themindcircle.com)

Népszerű bejegyzések