Körforgalom 70 méterrel a víz alatt


A Feröer-szigetek, bár méretét tekintve az egyik legkisebb ország, mégis címlapokra került az első tengeralatti körforgalommal a világon. A körforgalom valójában egy nagyobb útépítési projekt része, amelyet a helyiek Eysturoyartunnilin-nek neveznek. Az angol nyelven Eysturoy-alagútnak nevezett tengeralatti út/alagút közel 12 kilométer hosszú, és 2020 óta üzemel. Az alagút ezen felül híres a szobrairól és fényjátékairól is. Az út kényelmes közlekedést és látványosságot is nyújt az autósoknak.

Az Eysturoyartunnilin a Feröer-szigetek történetének legnagyobb infrastrukturális projektje. Az alagút összeköti Streymoy szigetét Eysturoy szigetével, és az első tengeralatti körforgalom az alagút közepe táján található. A körforgalom három alagútcsövet és a szigetekre vezető utakat köti össze. A projekt kivitelezése komoly mérnöki kihívást jelentett, hiszen korábban még sehol a világon nem építettek ilyen mélyen a tenger alatt körforgalmat.

A Feröer-szigetek és a tengeralatti alagutak

Bár maga a körforgalom egyedülálló, a Feröer-szigeteken nem ismeretlenek a tengeralatti alagutak. Az ország egy 18 hegyes szigetből álló szigetcsoport. A 60-as és 70-es évekig a szigetek közötti közlekedés igen nehéz volt. A lakosoknak kompokat és veszélyes utakat kellett használniuk a közlekedéshez. Ez a helyzet azonban megváltozott az első, két sziget közötti közúti alagút megépítésével az 1960-as évek elején.

Azóta az ország vezetői a tengeralatti alagutak építésére összpontosítottak. Bár ezek az alagutak könnyű hozzáférést biztosítottak, jelentősen csökkentették az egyik szigetről a másikra való eljutás idejét is. A tengeralatti alagutak forradalmasították a közlekedést a szigetek között, és hozzájárultak az ország gazdasági fejlődéséhez is.

Az első tengeralatti körforgalom

Ahogy a Feröer-szigetek továbbra is építették ezeket az alagutakat, idővel egyre jobbak lettek ebben. Olyannyira, hogy képesek voltak egy körforgalmat építeni 70 méterrel az óceán alatt, ami egyedülálló a világon.

A szigetlakók és az építőcsapat is tisztában volt ezzel a teljesítménnyel. Ezért az emberalakokat egymás kezét fogva festették a körforgalom szerkezetére. Ezek az alakok azt az ötletet képviselik, hogy amikor az emberek összefognak, bármi lehetséges. A körforgalom dizájnja szimbolizálja a feröeri nép összetartását és elszántságát, hogy a nehézségek ellenére is fejlesszék országukat.

A Feröer-szigetek példája jól mutatja, hogy még egy kis ország is képes jelentős infrastrukturális projekteket megvalósítani, ha van elég eltökéltség és szakértelem. A tengeralatti körforgalom és alagutak nem csak a közlekedést könnyítik meg, de turistalátványosságként is szolgálnak, továbbá inspirációt adnak más országoknak is hasonló innovatív megoldások megvalósításához.

(Eredeti cikk: themindcircle.com)

Népszerű bejegyzések