Leleplezték Satoshi Nakamoto, a Bitcoin alapítójának kilétét?


Úgy tűnik, hogy a Bitcoin alapítójának, Satoshi Nakamoto személyazonosságának rejtélye végre megoldódott. Egy Redditor összegyűjtötte a bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a Satoshi Nakamoto álnév mögött valójában három személy állhat: Satoshi Hada, Toshiaki Tanaka és Naohiko Uramoto. Az elmélet szerint a három név kezdőbetűiből állt össze a rejtélyes Nakamoto név.

A Redditor nyomozása során rábukkant Hal Finney egy 1998-as előadására, amelyben Finney volt a Bitcoin első címzettje. Sokan őt tartották a Nakamoto név mögött álló személynek, de ő mindig tagadta ezt. Az előadás programjában a Redditor talált egy cikket "A 3-körös zéró-tudású protokollok létezéséről", amelyet Satoshi Hada és Toshiaki Tanaka írt. Egy másik cikkben, amely a nyilvános és privát kulcsokról szólt, megtalálta a harmadik nevet is: Naohiko Uramoto.

A három név összerakásával megkapjuk a Satoshi Nakamoto nevet, de vannak további bizonyítékok is, amelyek alátámasztják az elméletet.

További bizonyítékok

Satoshi Hada Twitter-oldalán kriptográfiával kapcsolatos témákról beszélt, de soha nem említette a Bitcoint. A tweetek válaszaiban azonban az emberek már évek óta "a Bitcoin egyharmadának" nevezik őt.

Érdekes módon a három férfi a Bitcoin első felezése körül, 2012-ben, amikor az ár 12 dollárról 1170 dollárra emelkedett, eltűnt a nyilvánosság elől. Vajon többmilliárdos vagyonnal vonultak vissza?

Len Sassaman - egy másik lehetséges jelölt

Egy másik lehetséges Nakamoto-jelölt Len Sassaman, Hal Finney barátja, aki szoros kapcsolatban állt a Bitcoinnal és a kiberpunk mozgalommal. Sassaman Belgiumban élt és dolgozott, és a kutatásai a privátszférát erősítő protokollokra és a blokklánchoz hasonló technológiákra összpontosítottak.

Sajnos Sassaman 2011-ben, egy 2006-os baleset okozta neurológiai problémák miatt öngyilkos lett. Habár neki sokkal több köze volt a Bitcoinhoz, mint a másik három névnek, a rejtély megoldása valószínűleg az, hogy Satoshi Nakamoto álneve Satoshi Hada, Toshiaki Tanaka és Naohiko Uramoto nevéből származik, akik az első Bitcoin-felezés után eltűntek a nyilvánosság elől.

(Eredeti cikk: medium.com)

Népszerű bejegyzések