LSD: a belső képek győzedelmeskednek a külvilág felett


A pszichedelikus szerek hatását nagyban befolyásolja a környezet és a beállítottság, amelyben a személyek a szert használják. Egy új kutatás rámutat, hogy a szemek becsukása fokozhatja a pszichedelikus élményt, részben azáltal, hogy intenzívebben növeli az agy entrópiáját. A külső ingerek, mint például a videók, úgy tűnik, csökkentik ezeket a hatásokat azáltal, hogy versenyeznek a szer hatásával.

A beállítottság és a környezet fontossága

A pszichedelikus szerek ismerten növelik az agy entrópiáját, amely az agy aktivitásának komplexitását és véletlenszerűségét jellemzi. Az entrópia növekedése gyakran pozitívan korrelál a pszichedelikus élmények szubjektív gazdagságával. Ez a hatás a meditáció és a zenei improvizációhoz kapcsolódó flow állapotok kutatásában is megfigyelhető.

Azonban a terápiás hatások erőssége függhet a beállítottságtól és a környezettől, olyan tényezőkön keresztül, mint a hangulat, az elvárások és a környezet. Tehát bár a pszichedelikumok megbízhatóan növelik az agy entrópiáját, ez a növekedés nem feltétlenül jelent terápiás hatásokat, ha a környezet nem megfelelő.

A környezet hatása az élményre

A kutatásban 20 egészséges ember vett részt két kísérleti ülésben: az egyikben intravénás sóoldatot (placebót), a másikban intravénás LSD-t (75 μg) kaptak. Az alanyok kérdőíveket töltöttek ki minden ülés után, értékelve a szubjektív élmény intenzitását, az érzelmi izgalmat, az ego felbomlását, a pozitív hangulatot, valamint az egyszerű és összetett képzeletet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szem becsukása felerősítette a korreláció az agyi entrópia és a szer szubjektív hatásai között. A kutatók ezt úgy értelmezték, hogy "verseny" van a külső ingerek és az LSD által kiváltott belső képzeleti képek között. Amikor a résztvevők videót néztek a trip alatt, nem tapasztalták ugyanezeket a hatásokat.

Következmények a pszichedelikus terápiára

A kutatás felfedi, milyen fontos lehet a környezet a pszichedelikus élményben, mind szubjektív, mind neurális szinten. Bár az LSD entrópia-növelő hatásai gazdagabb szubjektív élményekhez vezettek, amikor a résztvevők becsukták a szemüket, ezek a hatások eltűntek, amikor kinyitották a szemüket, vagy külső ingereket, például videót vagy zenét érzékeltek.

Az eredmények következményekkel járnak arra nézve, hogy a klinikusok hogyan közelítik meg a pszichedelikus terápiát, támogatva azt az elképzelést, hogy a szemek becsukása a pszichedelikus élmény során fokozhatja a szer differenciális entrópia-növelő hatását, ami összhangban van azokkal a megközelítésekkel, amelyek a szemek becsukását és az introspektív élményeket ösztönzik a pszichedelikus terápia során, mivel ezek előnyös terápiás eredményekhez vezethetnek.

Eredeti cikk: bigthink.com

Népszerű bejegyzések