Mesterséges intelligencia győzött a légi csatában

Az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatási ügynöksége, a DARPA jelentős mérföldkőhöz érkezett a mesterséges intelligencia (AI) és a katonai automatizálás terén. Első alkalommal került sor egy AI által irányított vadászrepülőgép és egy emberi pilóta közötti légi harcra valódi repülőgépekkel.

Az Air Combat Evolution (ACE) program keretében a DARPA egy olyan AI-t fejlesztett ki, amely képes egy F-16-os vadászgépet irányítani közelharcban. A projekt célja annak tesztelése volt, hogy a mesterséges intelligencia képes-e biztonságosan és etikusan működni egy olyan veszélyes környezetben, mint a légi harc, betartva ugyanazokat a szabályokat, amelyeket a légierő pilótái is követnek.

Az AI pilóta teljesítménye a szimulációkban

A fejlesztés során nyolc csapat által készített AI vett részt szimulált légiharcokban az AlphaDogfight Trials Final versenyen 2020-ban. A legjobb AI 5-0-ra győzte le az emberi pilótát a döntőben, bizonyítva a koncepció életképességét.

A szimulációk azonban nem képesek tökéletesen reprodukálni a valós világ fizikáját, ezért fennáll az úgynevezett "szimuláció-valóság szakadék" kockázata, amikor az AI a szimulációkhoz képest rosszabbul teljesít a valós irányítás során.

Első éles tesztek az X-62A repülőgéppel

2022 decemberében a DARPA először tesztelte élesben az AI pilótát egy módosított F-16-os vadászgéppel, az X-62A-val (más néven VISTA). Bár kisebb eltéréseket tapasztaltak a szimulációs eredményekhez képest, komolyabb problémák nem merültek fel.

2023 szeptemberében az ACE csapata úgy döntött, hogy az AI pilóta készen áll egy igazi légi harcra egy emberi F-16-os pilótával szemben. A harci forgatókönyv során az AI pontosan az elvárásoknak megfelelően teljesített, a fedélzeten tartózkodó biztonsági pilótáknak egyszer sem kellett átvenni az irányítást.

A jövőbeli tervek

Bár a DARPA egyelőre nem hozta nyilvánosságra a légi harc győztesét, a teszteket 2024-ben is folytatni tervezik. A légi harcok során szerzett tapasztalatokat más típusú forgatókönyvekre is alkalmazni kívánják.

"A kutyaharc volt az a probléma, amelyet meg kellett oldanunk ahhoz, hogy elkezdhessük tesztelni az autonóm mesterséges intelligencia rendszereket a levegőben" - mondta Bill Gray, a Légierő Tesztpilóta Iskolájának vezető tesztpilótája. "Minden lecke, amit tanulunk, minden feladatra vonatkozik, amelyet egy autonóm rendszernek adhatnánk."

Ez a projekt jelentős előrelépést jelent az AI-vezérelt repülőgépek fejlesztésében, amelyek a jövőben fontos szerepet játszhatnak a katonai műveletekben. A mesterséges intelligencia képes a pilótáknál gyorsabban reagálni és nagy mennyiségű adatot elemezni, lehetővé téve a gyorsabb és megalapozottabb döntéshozatalt. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy az AI-k betartsák ugyanazokat a biztonsági és etikai szabályokat, mint az emberi pilóták.

(Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések