Neom: Szaúd-Arábia sci-fi álma romokban?


A Szaúd-Arábiában épülő, tudományos-fantasztikus ihletésű megaváros, a Neom projekt komoly kihívásokkal néz szembe. A projekt részeként tervezett, 105 mérföld hosszú városi fejlesztés, The Line építése ugyan megkezdődött, de az eredeti ambiciózus terveket egyre inkább felváltják a realitások. Az eredetileg 2030-ra 9 millió lakost befogadni képes városról szóló elképzelések helyét most praktikusabb megfontolások veszik át.

A Neom projekt háttere és céljai

A Neom projekt Szaúd-Arábia Tabuk régiójában épül, és a királyság vezetője, Mohammed bin Salman koronaherceg (MBS) reményei szerint átalakítja majd az országot és annak kapcsolatát a külvilággal. A cél a külföldi látogatók vonzása, miközben az ország modernizálása is megvalósul innovatív technológiai fejlesztések és alkalmazások révén.

The Line - egy 105 mérföldes városi vízió

A Neom projekthez kapcsolódó fejlesztések közül kiemelkedik The Line, egy tervezett, 105 mérföld hosszú város, amely a Holt-tenger partján húzódik majd. Az építkezés hivatalosan két évvel ezelőtt kezdődött meg, és azóta a szaúdiak versenyt futnak az idővel, hogy felépítsék hatalmas metropolisukat, amelynek költségei az 500 milliárd dollárt is elérhetik.

A város tervei lenyűgözőek, hatalmasak és szinte lehetetlennek tűnnek. A The Line várhatóan a sivatag fölé emelkedik majd, magasabbra, mint az Empire State Building. Mindeközben az építmény teljes hosszában egy gigantikus tükrös homlokzat támasztja majd alá a szerkezetet. A városban nem lesznek autók és utcák sem, ehelyett egy átfogó vasúti rendszerre támaszkodnak majd, hogy a lakosok környezetbarát környezetben élhessenek.

Kihívások és változó tervek

Bár a fejlesztők azt remélik, hogy a Neom projekt nagy része 2039-re elkészül, az utóbbi időben nem mennek zökkenőmentesen a dolgok. A projektet eredetileg meghatározó, hatalmas és tudományos-fantasztikus ihletésű álmok mintha haldokolnának, miközben átadják helyüket a reálisabb terveknek. Az elmúlt hónapokban a szaúdiak komoly erőfeszítéseket tettek, hogy előremozdítsák a akadozó sivatagi metropoliszuk ügyét, de továbbra is számos kihívással néznek szembe.

(Eredeti cikk: www.gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések