Robotforradalom: elektromos humanoid a gyárakban



A Boston Dynamics hivatalosan is nyugdíjazta hidraulikus meghajtású Atlas robotját, és bemutatta a világnak annak következő generációs, teljesen elektromos utódját. Az új robot már készen áll a valós világbeli alkalmazásokra, és a Hyundai autógyártási folyamataiban fogja megkezdeni pályafutását.

Az elmúlt közel egy évtizedben az Atlas robot megmozgatta a képzeletünket, inspirálta a következő generációs robotikai szakembereket, és lenyűgöző technikai akadályokat ugrott át ezen a területen. A hidraulikus meghajtás azonban ipari környezetben kevésbé praktikus, mint az elektromos, ezért a Boston Dynamics az utóbbi irányába mozdult el az új fejlesztéssel.

Új fejezet az Atlas történetében

Bár az Atlas robot online népszerűsége vitathatatlan, a Boston Dynamics, melyet 2021-ben felvásárolt a Hyundai, sosem tűnt különösebben érdekeltnek abban, hogy a Spot és Stretch robotjaihoz hasonlóan kereskedelmi forgalomba hozza a humanoidot - az Atlas szigorúan kutatási célokat szolgált a vállalat szerint.

Éppen ezért meglepő fejlemény, hogy a cég most nyugdíjazta eddigi humanoid robotikai K+F platformját, épp akkor, amikor szinte minden más szereplő azon dolgozik, hogy mielőbb a munkaerőpiacra küldhesse saját emberszabású robotjait. A találgatások hamar elindultak, miszerint a Boston Dynamics valami mással tervezi pótolni az Atlast.

Elektromos hajtás, valós alkalmazások

A hidraulikus Atlas búcsúvideójának leírása és címe is arra utalt, hogy ez a "valami más" egy teljesen elektromos verzió lehet, ami jóval felhasználóbarátabb, mint a hidraulikus meghajtású változat. Ez a gyanú beigazolódott, amikor a cég egy nappal később közzétette az új, elektromos Atlas bemutatkozó videóját.

Az új Atlas robot egyelőre nem csinál sokkal többet a videón, mint feláll és megtesz vagy egy tucat lépést, de ezt a Boston Dynamicstől megszokott magabiztossággal teszi. A cég blogbejegyzése szerint pedig sokat fogunk még látni a robotot, ahogy átkerül a laborból a való világba.

"Ez az út a Hyundainál fog kezdődni - amellett, hogy befektetnek a cégünkbe, a Hyundai csapata építi a jövő autógyártási képességeit, és tökéletes tesztközeg lesz az új Atlas alkalmazások számára" - írta a Boston Dynamics. "Az előttünk álló hónapokban és években izgatottan várjuk, hogy megmutathassuk, mire képes valójában a világ legdinamikusabb humanoid robotja - a laborban, a gyárban és az életünkben."

Eredeti cikk: https://www.freethink.com/

Népszerű bejegyzések