Voyager 1 feltámadása: új fejezet az űrkutatásban


A NASA Voyager 1 szonda, az emberiség által készített legtávolabbi tárgy az univerzumban, hónapokig tartó értelmetlen adatküldés után ismét használható információkat továbbít a földi irányítás felé. A 46 éves űreszköz 2023 novemberében kezdett hibás adatokat küldeni, annak ellenére, hogy a parancsokat továbbra is fogadta. A NASA mérnökei márciusban egy meghibásodott chipet azonosítottak a probléma forrásaként, és egy kreatív kódolási megoldással sikerült áthidalni a szűkös memóriakapacitás okozta kihívásokat.

A Voyager 1 újra az emberiség szolgálatában

Az 1977-ben indított Voyager 1 volt az első ember alkotta eszköz, amely 2012-ben elérte a csillagközi teret, és jelenleg több mint 15 milliárd mérföldre (kb. 24 milliárd km) található a Földtől. Az űrszonda egyedülálló betekintést nyújt a Naprendszeren túli térségbe, és folyamatosan bővíti tudásunkat a világegyetemről. A Földről küldött üzenetek körülbelül 22,5 óra alatt érik el az űreszközt.

Voyager 1 ikertestvére, a Voyager 2

A Voyager 1 ikertestvére, a Voyager 2 szintén elhagyta a Naprendszert 2018-ban. Mindkét Voyager űrszonda "Aranylemezeket" hordoz magával, amelyek 12 hüvelykes, aranyozott réz lemezek, és az a céljuk, hogy továbbítsák világunk történetét a földönkívüli civilizációk felé. Az Aranylemezek tartalmazzák a Naprendszerünk térképét, egy urán darabot, amely radioaktív óraként szolgál, lehetővé téve a címzettek számára az űrhajó indításának datálását, valamint szimbolikus utasításokat a lemez lejátszásához.

Az Aranylemezek tartalma és jövője

A lemezek tartalmát, amelyet a legendás csillagász, Carl Sagan által vezetett bizottság válogatott össze a NASA számára, kódolt képek mutatják be a földi életről, valamint zene és hangok, amelyek a mellékelt tű segítségével lejátszhatók. Az űrszondák energiaforrásainak kimerülése 2025 után várható. Ezt követően továbbra is a Tejútrendszerben fognak vándorolni, potenciálisan az örökkévalóságig, csendben.

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések