Zenészek vs. AI: küzdelem vagy együttműködés?

Egy úttörő AI zenei generátor, az Udio, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveges utasítások alapján hozzanak létre dalokat. Az Udio, amelyet a Google Deepmind egykori kutatói alapítottak 2023 decemberében, ingyenesen generál akár 1200 dalt havonta, mindössze néhány kattintással és szöveges leírással.

Az Udio a műfajra és a hangulatra vonatkozó javasolt címkék segítségével, valamint automatikusan generált vagy manuálisan bevitt dalszövegekkel dolgozik. Mindössze 5 perc alatt két, egyenként 32 másodperces dalt hoz létre a megadott paraméterek alapján. A felhasználók letölthetik, megoszthatják vagy remixelhetik a generált zenét.

Az AI zenei generátorok növekvő népszerűsége

Bár az Udio nem az első a maga nemében (az OpenAI, a Google és a Meta is kifejlesztett hasonló eszközöket), a szakértők az egyik legjobb, ha nem a legjobb megoldásnak tartják a piacon. Az Udio elkötelezte magát a magas minőségű, eredeti tartalom létrehozása mellett, és szerzői jogi szűrőket alkalmaz a jogsértések elkerülése érdekében.

Az AI zenei generátorok körül azonban viták is vannak, mivel a modellek tanításához művészek által létrehozott zenéket használnak fel, gyakran azok beleegyezése vagy kompenzációja nélkül. Ez jogi vitákhoz és a zeneipar képviselőinek tiltakozásához vezetett.

Együttműködés a zeneiparral

Az Udio és más AI fejlesztők keresik a módját, hogy békésen együttműködhessenek a zeneiparral. Egyes művészek, mint Grimes vagy Holly Herndon, már most is kihasználják az AI nyújtotta lehetőségeket saját zenéjük létrehozásához vagy a rajongókkal való kreatív együttműködéshez.

Az Udio tárgyalásokat folytat olyan művészekkel, akik érdekeltek az AI technológia pénzkeresési lehetőségeinek kiaknázásában. A fejlesztés során visszajelzéseket kértek zenészektől és producerektől, hogy a lehető legjobban szolgálják az iparág érdekeit.

A jövő útja

Az AI generatív modellek fejlődésével egyre fontosabbá válik az együttműködés és a konszenzus a technológiai vállalatok és a zeneipar között. A hozzájárulás és a kompenzáció kulcsfontosságú a harmonikus kapcsolat kialakításában, ahol a művészek saját feltételeik szerint vehetnek részt az AI modellek tanításában és használatában.

Az AI zenei generátorok, mint az Udio, izgalmas lehetőségeket kínálnak mind a zenészek, mind a zenerajongók számára. A technológia felelősségteljes és etikus alkalmazásával mindenki számára előnyös lehet az AI és a zeneipar együttműködése.

Eredeti cikk: freethink.com


Népszerű bejegyzések