Bálnák segíthetnek az űrlényekkel való kommunikációban


A Földön kívüli intelligens élet keresése során fontos lépés lehet a nem emberi kommunikáció megértése. A bálnák, különösen a hosszúszárnyú bálnák összetett "nyelve" modellként szolgálhat az esetleges földönkívüli üzenetek dekódolásához. A hosszúszárnyú bálnák hangjai ismétlődő mintázatokat és szintaxist követnek, ami arra utal, hogy valódi nyelvi kommunikációt folytatnak. Ezek a hangok nagy távolságokra terjednek az óceánokban, mégis értelmezhetőek maradnak a többi bálna számára. Ez hasonlít ahhoz, ahogy egy távoli bolygóról érkező jel információtartalma megmaradhat az űr végtelenjén át vezető útja során. 

Laurance Doyle, a SETI Institute asztrofizikusa szerint a bálnák tanulmányozása felkészítheti a tudósokat egy idegen civilizáció üzenetének fogadására. A kutatók mesterséges intelligencia segítségével elemzik a bálnahangokat, hogy jobban megértsék az információtartalmukat. A Zipf-törvény alkalmazásával meg lehet állapítani, hogy egy jelsorozat valódi nyelvi mintázatokat követ-e. Ez szintén hasznos lehet egy földönkívüli üzenet nyelvi ujjlenyomatának azonosításában. 

Végső soron a nem emberi kommunikáció, mint a bálnáké, jelenti az egyetlen elérhető „gyakorlóterepet" az idegen nyelvek megfejtéséhez. Ahogy Doyle fogalmaz: „A bálnák már meg is válaszoltak egy nagy kérdést a SETI kutatói számára: kíváncsiak lesznek-e az idegenek a kapcsolatfelvételre." 

(Eredeti cikk: bigthink.com)

Népszerű bejegyzések