Egy evőkanál olívaolaj megmentheti az életed


Egyre több bizonyíték utal arra, hogy napi egy evőkanál olívaolaj étrendünkbe történő beillesztése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. Egy új amerikai tanulmány szerint ez magában foglalja a demencia elleni védelmet is. Bár az egészséges "mediterrán" étrend általában tartalmaz egy kis olívaolajat, a kutatók szerint maga az összetevő kiemelkedik jótékony tulajdonságai miatt. "Jellemzően azok az emberek, akik olívaolajat használnak főzéshez vagy öntetként, jobb általános étrendminőséggel rendelkeznek, de érdekes módon azt találtuk, hogy az összefüggés ettől a tényezőtől függetlenül is fennáll" - mondta Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi szakértője. Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban és polifenolokban, amelyek gyulladáscsökkentő és idegvédő hatással rendelkeznek. Ezek a vegyületek hozzájárulhatnak a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Hosszútávú tanulmányok eredményei

Tessier és kollégái az 1970-es és 1980-as években végzett, ápolónőkön és egészségügyi szakembereken végzett felmérések eredményeit kombinálták. Amikor 1990-ben a felmérések először vezettek be kérdéseket az olívaolaj-fogyasztásról, minden résztvevő mentes volt a szívbetegségektől és a ráktól. Az ezt követő években a kiválasztott 92 383 résztvevő közül 4751-en haltak meg demenciával kapcsolatos okokból. A kutatók megállapították, hogy azok a felnőttek, akik rendszeresen több mint 7 gramm olívaolajat fogyasztottak naponta (körülbelül fél evőkanál), 28 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg demenciával kapcsolatos betegségekben, mint azok, akik soha vagy ritkán fogyasztottak olívaolajat. Bár a tanulmány résztvevői főként fehérek és iskolázottak voltak, ami azt jelenti, hogy az eredmények még nem általánosíthatók a különböző populációkra, a korábbi kutatások is azt sugallják, hogy az olívaolajat rendszeresen fogyasztók körülbelül 30 százalékkal alacsonyabb a neurodegeneratív betegségben való elhalálozás kockázata.

Megelőzés az étrenden keresztül

Mivel a demencia előfordulási aránya világszerte folyamatosan növekszik, és nincs rá gyógymód, a megelőző intézkedések az étrenden, a fizikai és szellemi gyakorlatokon keresztül jelentik a legjobb esélyünket ezen betegségek enyhítésére, amelyek jelenleg világszerte több mint 55 millió embert érintenek. Az olívaolaj valószínűleg kulcsfontosságú összetevő a mediterrán étrend következetesen pozitív egészségügyi eredményei mögött. De nem mindenki fér hozzá egyformán a teljes étrendhez, ezért annak megértése, hogy mely részei gyakorolják a legnagyobb hatást az egészségre, sokat segíthet a legkiszolgáltatottabb embereknek egészségük javításában. Az olívaolaj egyszerű beillesztése a mindennapi étrendbe jelentős lépés lehet az általános egészség és a demencia megelőzése felé. A mediterrán étrend más aspektusaival, mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és halak fogyasztása, kombinálva még erőteljesebb védőhatást érhetünk el. 

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések