Forradalmi technológia életre kelti a történelmet


Egy kanadai és amerikai kutatókból álló csapat lenyűgöző eredményeket ért el régi, korrodálódott dagerrotípiák (nagyon korai típusú fényképek) helyreállításában egy szinkrotron képalkotásnak nevezett technika segítségével - röntgensugarak használatával az anyagi összetételek pontos azonosítására. A dagerrotípia a fényképezés egyik legelső technikája volt, amelyet az 1800-as évek közepén fejlesztettek ki. Ezek a képek könnyen károsodhatnak az idő múlásával, és a hagyományos tisztítási módszerek tovább ronthatják az állapotukat. 

 A legegyszerűbb szinten a technika kémiai elemzést végez annak megállapítására, hogy hol található korrózió és sérülés a dagerrotípián. Miután ezt megállapították, lehetséges visszafelé dolgozni, hogy kitalálják, mit mutatott az eredeti kép. Ez a forradalmi módszer lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjünk a 19. századi emberek életébe és kultúrájába, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. 

 A kutatók különböző vegyi anyagokat izoláltak a lemezeken, beleértve az ezüstöt és a higanyt, amelyek elengedhetetlenek a kép létrehozásához. Ezen pillanatfelvételek segítségével rekonstruálható az eredeti kép. Az új tanulmány egy korábbi hasonló kutatásra épít, megállapítva, hogy az ilyen típusú képhelyreállítás mindig lehetséges, amennyiben a korrózió alatti képrészecskék érintetlenek maradnak. A kutatók szerint technikájuk nagy potenciált mutat a 19. század közepi kulturális örökség feltárásában. Világszerte sok dagerrotípia található múzeumokban és galériákban, és ez a módszer sokkal többet felfedhet arról, hogyan néztek ki, öltözködtek és éltek az emberek abban az időszakban. Ezen túlmenően a folyamat más típusú anyagokra is adaptálható lehet, ahol korrózió vagy degradáció fordult elő - például helyreállítandó régészeti leletek és fosszíliák esetében. 

 Amíg a képrészecskék jelen vannak, a kép helyreállítható. "Ez a technika széles körben használható a tudomány minden területén, a szövetektől az anyagtudományig" - mondja Sham. Példaként említi, hogy meghatározható, hogy egy fém ellenáll-e a korróziónak, vagy egy már korrodálódott anyag esetében megtudható, mi a korrózió terméke és annak eloszlása a felületen, majd visszafelé gondolkodva kitalálható, hogyan lehet megakadályozni a korrózió bekövetkezését. A kutatást a Journal of Cultural Heritage folyóiratban publikálták. 

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések