Új űrruha a Polaris Dawn küldetéshez


A SpaceX forradalmi áttörést ért el az űrtechnológiában a Polaris Dawn küldetéshez tervezett, élvonalbeli űrséta (EVA) ruha leleplezésével. Ez az innovatív ruha döntő mérföldkövet jelent a kereskedelmi űrséta-képességek fejlesztésében, és kulcsfontosságú szerepet fog játszani a 2024 közepére tervezett első kereskedelmi asztronauta-űrséta biztonságának és sikerének biztosításában.

Az EVA ruha tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a mobilitásra, úttörő anyagokat, gyártási folyamatokat és ízületi kialakításokat alkalmazva, hogy nyomás alatt páratlan rugalmasságot biztosítsanak az asztronautáknak, miközben nyomás nélküli helyzetekben is kényelmet nyújtanak. A ruha kialakítása lehetővé teszi a testreszabást, hogy különböző testalkatok számára is megfelelő legyen, összhangban a SpaceX azon törekvésével, hogy demokratizálja az űrhöz való hozzáférést, és szélesebb kör számára tegye lehetővé az űrfelfedezésben való részvételt.

Az EVA ruha főbb jellemzői

Az EVA ruha egyik legszembetűnőbb jellemzője a 3D-nyomtatott sisak, amely új, a káprázat csökkentésére tervezett látómezővel rendelkezik. Emellett a sisak csúcstechnológiás kijelzővel (HUD) és kamerával van felszerelve, amelyek valós idejű adatokat szolgáltatnak az asztronautáknak a ruha nyomásáról, hőmérsékletéről és relatív páratartalmáról. Ezek a technológiai innovációk kulcsfontosságúak az űrsétáknál, különösen azért, mert ez lesz az első alkalom, hogy egy kereskedelmi asztronauta csapat EVA-t hajt végre.

A ruha alapos tesztelésen és fejlesztésen ment keresztül, hogy biztosítsa megbízhatóságát és redundanciáját az űrséták során. További tömítéseket és nyomásszelepeket tartalmaz a nyomás fenntartása és a legénység biztonságának garantálása érdekében. Ez a részletekre való odafigyelés és a kiválóság iránti elkötelezettség a SpaceX azon eltökéltségét tükrözi, hogy az űrfelfedezés határait feszegesse.

A Polaris Program céljai

A Jared Isaacman és a SpaceX által 2022 februárjában bejelentett Polaris Program célja az emberi űrrepülési képességek gyors előremozdítása, miközben támogatja a Földön zajló fontos ügyeket. Az EVA ruha fejlesztése és az űrséta végrehajtása döntő lépések az űrruhák olyan skálázható kialakításának megteremtése felé, amelyek a jövőbeli hosszú távú küldetéseken is használhatók lesznek, ahogy az emberiség kiterjeszti jelenlétét a Földön túlra.

A Polaris Dawn misszió közeledtével az EVA ruha leleplezése jelentős eredményt jelöl a SpaceX és a Polaris Dawn küldetés számára. Ahogy az űripar továbbra is fejlődik, ez az innovatív technológia kulcsszerepet fog játszani az űrfelfedezés jövőjének alakításában, és utat fog nyitni a jövőbeli úttörő missziók számára.

Eredeti cikk: spacexfrontpage.com

Népszerű bejegyzések