A kávé meglepő hatása a Parkinson-kóros agyra


Egy új tanulmány rávilágít arra, hogy a napi három csészénél több kávé fogyasztása hogyan befolyásolja a dopamin szintjét a Parkinson-kórban szenvedők agyában. Ez a felismerés potenciálisan hatással lehet arra, hogy miként figyeljük meg és talán egy napon hogyan kezeljük ezt a betegséget. A Parkinson-kór egy progresszív idegrendszeri betegség, amely a substantia nigra nevű agyi régióban található dopamintermelő sejtek jelentős pusztulásával jár. A dopamin egy neurotranszmitter, amely kulcsszerepet játszik a mozgás szabályozásában. A Finnországban található Turku Egyetem és a Turku Egyetemi Kórház kutatói által vezetett vizsgálat célja az volt, hogy betöltsenek egy specifikus tudásbeli hiányosságot: hogyan hat a kávéfogyasztás azokra, akiknél már diagnosztizálták a Parkinson-kórt, és mutatják a tüneteit. Korábbi epidemiológiai tanulmányok már megfigyelték a magas kávéfogyasztás és a Parkinson-kór kialakulási kockázatának csökkenése közötti összefüggést. Feltételezték, hogy a koffeinnek a nigrostriatális dopaminrendszer receptoraira gyakorolt hatása állhat ennek hátterében.

A kutatás részletei

A kutatók a dopamin mozgását elemezték az agyban. 163 korai stádiumú Parkinson-kóros beteget és 40 egészséges kontrollt vontak be a vizsgálatba. A Parkinson-kóros résztvevők közül 44 főt hívtak vissza egy második vizsgálatra, ami átlagosan hat évvel később történt. A kávéfogyasztást összehasonlították egy, a dopamint az agyban szállító transzportermolekula szintjével. Az utánkövetéses vizsgálatok során azoknál, akik jellemzően napi három vagy több csésze koffeintartalmú kávét fogyasztottak (mind önbevalláson, mind vérmintákon keresztül mérve), 8,3-15,4%-kal alacsonyabb dopamin-transzporter kötődést mutattak, mint azok, akik kevesebb mint három csészét ittak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb dopamin termelődik. Annak ellenére, hogy a koffein kezdetben összefüggésbe hozható a kockázat csökkenésével, a kutatók nem találtak jeleket arra, hogy helyreállító funkciója lenne a Parkinson-kór tüneteit mutató emberek agyában.

A kávé hatása a tünetekre

Ráadásul azoknál sem tapasztaltak javulást a Parkinson-kór tüneteiben, akik több kávét fogyasztottak. "Bár a koffein bizonyos előnyöket kínálhat a Parkinson-kór kockázatának csökkentésében, vizsgálatunk arra utal, hogy a magas koffeinbevitel nem jár előnnyel a már diagnosztizált betegek dopaminrendszereire nézve" - mondja Kaasinen. "A magas koffeinbevitel nem eredményezett csökkent tüneteket, például javult motoros funkciókat." A kutatók úgy vélik, hogy a magas kávéfogyasztóknál megfigyelt dopamin "lefelé szabályozása" ugyanaz a kiegyensúlyozó hatás, mint ami az egészséges egyének agyában is megtörténik. Ez olyasmi, amit más pszichostimuláns gyógyszerek esetében is megfigyeltek.

Következtetések és jövőbeli irányok

Érdekes módon a kávéfogyasztás a klinikai dopamin-transzporter képalkotáshoz közeli időszakon belül befolyásolhatja a teszt eredményeit, ami potenciálisan bonyolíthatja azok értelmezését. Bár itt nincs drámai felfedezés a kávéfogyasztás Parkinson-kóros betegekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, a tanulmány fontos új bizonyítékokkal szolgál a dopamin és a Parkinson-kór közötti kapcsolatra vonatkozóan, közelebb hozva minket a betegség teljes megértéséhez és leküzdésének módjához. "Eredményeink nem támasztják alá a koffeinkezelés vagy a fokozott kávébevitel propagálását az újonnan diagnosztizált Parkinson-kóros betegek számára" - írják a kutatók. 
(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések