Családi kötelékek: 30%-kal kevesebb szívbetegség


A közeli barátokkal és családtagokkal való szoros kapcsolat, amely lehetővé teszi a személyes dolgok megbeszélését, akár 30%-kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát - derült ki egy új tanulmányból. A kutatás azt sugallja, hogy a társadalmi elszigeteltség magányának elkerülése jót tesz a szívünknek. A társas kapcsolatok fontosságát a mentális és fizikai egészség szempontjából már régóta ismerjük, de ez az első tanulmány, amely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát vizsgálta a szocializációs tényezők széles skálájával összefüggésben.

Nemek közötti különbségek a szocializáció és a szívbetegségek kapcsolatában

A kutatók több mint 9900, kezdetben egészséges, 70 év feletti ausztrál adatait elemezték átlagosan több mint hat éven keresztül. Gépi tanulási modelleket használtak a releváns társadalmi tényezők azonosítására. Azt találták, hogy a házasság vagy élettársi kapcsolat mind a férfiaknál, mind a nőknél csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A férfiaknál a 3-8 közeli rokonnal való kapcsolat, akikhez segítségért fordulhatnak, 24%-kal csökkentette a kockázatot. Ha volt 3-8 rokonuk, akikkel meg tudták beszélni személyes dolgaikat, az 30%-kal mérsékelte a rizikót. A szociális interakciók tehát kulcsfontosságúak a szívbetegségek megelőzésében, de a nemek között eltérések vannak abban, hogy milyen típusú kapcsolatok a leghatékonyabbak e téren.

Nőknél a barátságok, férfiaknál a rokoni szálak védik jobban a szívet

A nőknél az másokkal, például családtagokkal, barátokkal vagy rokonokkal való együttélés 26%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Ha legalább három olyan barátjuk volt, akikkel megoszthatták személyes dolgaikat, az 29%-os rizikócsökkenéssel járt. A tanulmány vezetője szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy a nők számára különösen fontosak a szoros, bizalmas barátságok a szívbetegségek megelőzése szempontjából.

A férfiaknál ezzel szemben a közeli rokonok, akikhez könnyen fordulhatnak segítségért vagy megoszthatják velük személyes aggodalmaikat, jelentették a legnagyobb védelmet a kardiovaszkuláris problémákkal szemben. Emellett a kompetitív társas tevékenységek, mint a sakk vagy a kártya, szintén jótékony hatással bírtak a szívükre.

A szocializáció kortól függetlenül védi a szívet

A kutatók szerint eredményeik nemcsak a 70 év felettiekre, hanem minden korosztályra érvényesek. A közeli barátok és rokonok kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt pozitív hatása életkortól függetlenül egyértelmű. Ennek hátterében az állhat, hogy a érzések megosztása családtagokkal, barátokkal vagy szomszédokkal elősegíti a jóllét és összetartozás érzését, ami jót tesz a szívnek.

A tanulmány legfőbb üzenete egyszerű: találkozzunk másokkal, ápoljuk szoros kapcsolatainkat a barátainkkal és családtagjainkkal. Ezzel nemcsak lelkileg, de szívünk egészségét tekintve is sokat teszünk magunkért.

(Eredeti cikk: newatlas.com)

Népszerű bejegyzések