Magzatként elszenvedett hőstressz - élethosszig tartó következmények


Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, amellyel az emberiség valaha szembesült. A globális felmelegedés ennek a fenyegetésnek a része. Az emelkedő hőmérséklet összefüggésbe hozható az egészség romlásával, különösen a sérülékeny populációkban, beleértve a terhes nőket és a gyermekeket. A tudósok korábban már kimutatták, hogy a hőterhelés növeli a koraszülés és a halvaszületés kockázatát. Az új kutatások továbbra is aggasztó összefüggéseket tárnak fel az anyák és babáik rossz egészségi állapotával kapcsolatban. A veleszületett rendellenességek, a terhességi magas vérnyomás és az alacsony születési súly a növekvő hőmérséklet veszélyei közé tartoznak. A hőterhelés hatásai különösen veszélyesek lehetnek a fejlődő országokban, ahol a terhes nők gyakran nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz és védőintézkedésekhez a szélsőséges hőmérséklettel szemben.

Hosszú távú hatások a magzati fejlődésre

Egy terület, amely eddig kevesebb figyelmet kapott, az a kérdés, hogy a terhesség alatti hőterhelés milyen hosszú távú hatással lehet a babára. Ennek a kérdésnek a vizsgálatára szisztematikus áttekintést végeztünk az összes létező kutatásról, amely a terhesség alatti hőterhelés későbbi életkorra gyakorolt egészségügyi és társadalmi-gazdasági következményeit vizsgálja. Megállapításaink egyértelműek voltak. Azt mutatták, hogy azok az emberek, akik születésük előtt túlzott hőterhelésnek voltak kitéve, riasztó élethosszig tartó hatásokat szenvedtek el. Ezek a hatások magukban foglalhatják a csökkent kognitív funkciókat, a tanulási nehézségeket és a mentális egészségügyi problémákat, amelyek mind hozzájárulhatnak a rosszabb oktatási teljesítményhez és az alacsonyabb jövedelemhez később az életben.

Több útvonal a káros hatásokhoz

Kutatásunk fontos része volt annak megértése, hogy ezek a hatások hogyan és miért jelentkezhetnek teljesen különböző testrendszerekben. Szakértői csapatunk tudására támaszkodtunk az emberi fejlődés terén, a terhes nőkre gyakorolt közvetlen hőhatásokkal kapcsolatos kutatásokra és állatkísérletekre. Azt feltételezzük, hogy a terhesség alatti hő hatásai a meg nem született babára valószínűleg több útvonal mentén jelentkeznek, beleértve: - Az anya egészségének romlása olyan betegségek miatt, mint a pre-eklampszia és a cukorbetegség - Közvetlenül befolyásolja a baba fejlődését, különösen az idegrendszert (a hő születési rendellenességeket okozhat) - Növeli a koraszülés és egyéb problémák kockázatát a szülés idején - Közvetlenül megváltoztatja a meg nem született baba DNS-ét Az epigenetikai változások különösen fontosak lehetnek, mivel lehetővé teszik a környezethez való gyors alkalmazkodást a gének be- és kikapcsolásával. Ez hosszú távú hatásokhoz vezethet az egészségre és a fejlődésre.

Azonnali cselekvésre van szükség

Bár a kutatások korlátozottak, megállapításaink aggasztóak, és támogatják az azonnali egyéni, közösségi és globális fellépést a terhes nők és meg nem született babáik hőtől való védelmében. Kötelességünk felszólalni azok nevében, akiknek nincs hangjuk, akik semmilyen szerepet nem játszottak ennek a közegészségügyi vészhelyzetnek az előidézésében, és akik valószínűleg a legrosszabb következményeit fogják tapasztalni tétlenségünknek. Sürgősen további kutatásokra van szükség ezen a területen, és fel kell tárni, hogyan és miért következnek be ezek a hatások. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a sérülékeny populációk védelme kritikus fontosságú a jövő generációk egészsége és jóléte szempontjából. 

  (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések