Sajt: a boldog és hosszú élet kulcsa


Egy hatalmas, 2,3 millió embert felölelő tanulmány megállapította, hogy a szocioökonómiai tényezőktől függetlenül a mentális jólét lehet a legfontosabb egyedi szempont az egészséges öregedéshez és a hosszabb élethez. A meglepő eredmény azonban az volt, hogy azok, akik a legjobb mentális egészségről és stressztűrő képességről számoltak be - ami növelte a jólétet -, úgy tűnt, hogy több sajtot is fogyasztanak. A sajt fogyasztása régóta ismert, mint az egészséges táplálkozás része. Gazdag fehérjében, kalciumban, B-vitaminokban és más fontos tápanyagokban. Mérsékelt fogyasztása hozzájárulhat a csontok, a fogak és az izomzat egészségéhez, valamint támogathatja az immunrendszert és az általános jóllétet.

Mit találtak a kutatók?

A Tian-Ge Wang vezette sanghaji Jiao Tong Egyetem Orvostudományi Karának kutatócsoportja által végzett tanulmány 8 adatkészletet vizsgált, amelyek összesen 2,3 millió genetikailag sokszínű európait öleltek fel. DNS-vezérelt, kétmintás mendeli randomizációt alkalmaztak, hogy ne csak összekapcsolják a különböző tényezőket az egészséges öregedéssel, hanem azonosítsák az erősebb, oksági hatásokat is. Az eredmények azt mutatták, hogy a jobb mentális jóléttel rendelkező emberek hajlamosabbak voltak egészségesebbek lenni az évek múlásával, és sokkal magasabb pontszámot értek el az öregedés-GIP olyan jellemzőiben, mint a rugalmasság, a magasabb önértékelésű egészség és a hosszú élettartam. Érdekes módon, bár a társadalmi-gazdasági státusz sok szempontból befolyásolja, hogy mennyi ideig élünk - az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréstől kezdve az alacsonyabb munkahelyi stresszen át a jobb élelmiszer- és táplálkozási lehetőségekig -, a tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a jólét és az egészséges öregedés nem feltétlenül attól függ, hogy valaki gazdag vagy szegény.

A sajt pozitív hatása

Bár nem közvetlenül felelős a boldog, egészséges öregedésért, a magasabb sajtfogyasztás (és gyümölcsfogyasztás) az egyik kiemelkedő tényező volt azoknál, akiknek magas volt a jóléti pontszámuk. Egy közvetítői elemzés 33 olyan tényezőt azonosított, amelyek közvetítenek "a jóléti spektrum és az öregedés-GIP között" - lényegében statisztikailag azokat a betegségeket, viselkedéseket és életmódbeli döntéseket, amelyek jelentősen csökkentik az egészséges öregedési pontszámot. A fő tényezők közé tartozott a tévénézés, a dohányzás, a gyógyszerhasználat, a szívelégtelenség, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), a stroke, a koszorúér-érelmeszesedés és az iszkémiás szívbetegség. Ezzel szemben a sajt mindkét mutató esetében pozitív irányba billentette a mérleget, mind a jólléti spektrumra, mind az öregedés-GIP-re gyakorolt hatása tekintetében. Az adatvizsgálat által azonosított öt fő életmód-közvetítő egyikeként 3,67%-os pozitív hatással volt ezekre az egészséges öregedési tényezőkre (míg például a magasabb gyümölcsfogyasztás 1,96%-os pozitív eredménnyel járt, a túl sok tévézés pedig, ami az ülő életmód jele, 7,39%-os negatív hatással volt mindkét mutató pontszámára).

Mit jelent ez összességében?

Nos, mint minden ilyen kohorsz tanulmány esetében, az összetett kölcsönhatások miatt nehéz bármilyen egyedi tényezőt extrapolálni a biztos boldog öregedés érdekében. A sajt éppúgy kötődhet a gazdagsághoz és a társadalmi aktivitáshoz, mint a táplálkozás-egészségügyi előnyeihez. És bár nagy tanulmányról van szó, kizárólag európai származású felnőttekre összpontosított. Ha azonban szüksége volt egy okra, hogy ma egy újabb szeletet vegyen ki a hűtőben lévő kerékből, úgy tűnik, rosszabbat is tehetne a mentális jóléte és az egészséges öregedése érdekében.

  Eredeti cikk: newatlas.com

Népszerű bejegyzések